Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručne preporuke
  • 24.04.2023. 09:00

Nega povrća - kada i kako navodnjavati, đubriti i zaštititi?

Kod ranije proizvodnje poželjno je koristiti agrotekstil ili lutrasil da bi rast i razvoj biljaka bio brži, a samim tim i kraći period do dolaska na tržište sa željenim proizvodom.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 2.190
  • 130
  • 0

Vremenske prilike, odnosno neprilike u poslednjem vremenskom periodu, vrlo negativno utiču na rast i razvoj gajenih kultura. Rasad u plastenicima nalazi se u fazi od dva lista do faze presađivanja, u zavisnosti od vremena setve i željenog vremena prodaje i presađivanja.

Prema preporuci savetodavca Živke Šašića iz Poljoprivredne savetodavne službe RS, potrebno je vršiti navodnjavanje i održavanje vlažnosti zemljišta, odnosno PVK na 60-70%. 

"Pored toga, vrši se prihrana NPK đubrivima prvi put s formulacijama koje imaju naglašen procenat fosfora, 1:4:1 ili 1:3:1, a drugi put NPK s jednakim odnosom makro elemenata, 1:1:1. Količine đubriva treba prilagoditi fazama rasta gajenih kultura", napominje savetodavaca i dodaje da pored navedenog đubrenja, za ublažavanje temperaturnih razlika i nedostatak dnevne svetlosti treba koristiti amino i humidne kiseline.

Intenzivnije provetravati

S povećanjem količine dnevne svetlosti odnosno dužim sunčanim intervalima, provetravanje plastenika treba da bude intenzivnije kako bi se temperatura i vlažnost vazduha dovela na optimalni nivo. Isto tako, preventivno treba izvršiti zaštitu bakrom, a na tržištu postoji veliki broj preparata koji u kombinaciji sa ovim elementom vrši i prihranu preko lista, tako da u jednom prolazu radimo zaštitu i prihranu.

Preventivno izvršiti zaštitu bakrom (Foto: Depositphoto/SV_Production)

Presađene kulture u plastenicima su trenutno: paprika, paradajz i krastavac koji se nalaze u različitim fazama razvoja u zavisnosti od vremena presađivanja. Posle presađivanja radi se navodnjavanje i prihrana NPK đubrivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 1,5 do 2,5 grama po biljci.

"U sledećim prihranama pored NPK đubriva dodati i humidne kiseline za brži rast i razvoj korenovog sistema. Provetravanje plastenika je obavezno bez obzira na dnevne temperature, ali dužina provetravanja zavisi od dužine sunčanog perioda u toku dana. Tako da je provetravanje duže ako je sunčan dan i obrnuto", ističe Šašić.

Plan zaštite

Za određivanje momenta tretiranja protiv lisnih vaši i tripsa potrebno je postaviti feromonske klopke ili lepljive ploče. Najčešće se postavljaju lepljive ploče, plave za trips i žute za lisne vaši. Prag štetnosti je pri pojavi prvih jedinki. Dok su dnevne temperature niže jedinke: jaja, larve i insekti se mogu nalaziti na celoj površiti zatvorenog prostora, a takom leta najviše ćemo ih uočiti u hladnijim i zasenjenim mestima.

Provetravanje plastenika je obavezno bez obzira na temperature (Foto: Depositphotos/Photoerick)

"Potrebno je napraviti plan zaštite za proizvodnju sezonu i tretiranje vršiti prema njemu. Pored toga redovno vršiti uništavanje korova oko zatvorenog prostora i postaviti antiinsekticid mreže na otvorima plastenika", dodaje ovaj stručnjak.

Kod proizvodnje na otvorenom prvenstveno se vrši zaštita herbicidom protiv korova, a postoje razne varijante od onih koji se primenjuju pre sejanja/sadnje, zatim posle sejanja/sadnje, a pre nicanja, do onih koji se koriste posle nicanja biljaka do određene faze razvoje.

Dubina sadnje rasada: Koliko duboko voli paradajz, a koliko kupusnjače?

Kod ranije proizvodnje poželjno je koristiti agrotekstil ili lutrasil da bi rast i razvoj biljaka bio brži, a samim tim i kraći period do dolaska na tržište sa željenim proizvodom. Isto tako, lutrasil pomaže i prilikom temperatura koje su ispod nula stepeni Celzijusovih tako da održava višu temperaturu od temperature okoline. U zavisnosti od debljine litrasila (17, 19, 23 ili 30 gr) različite su i temperature koje može da podnese, a one su orijentaciono od -1 do -2 za tanje, odnosno od -3 do -5 za deblje varijante. Ako se koristi lutrasil od sadnje do prodaje količine primene herbicida su minimalne.


Tagovi

Povrće Plastenici Sadnja povrća Zaštita povrća Korov Herbicidi Živko Šašić


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako prepoznati pepelnicu, a kako plamenjaču? Što nam je činiti ako su biljke napadnute, a kako prevenirati ove pojave? Uskoro više!
Foto: Shutterstock/Saad315/Montree Srihawong