Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenčka proizvodnja u Donjoj Stopanji
  • 03.10.2016. 16:00

Neizvestan plasman proizvoda

Plastenička proizvodnja odvija se na površini oko 50 ari, od čega se paradajz i krastavci uzgajaju na po 25 ari površine, a kasnije se sade i kornišoni.

Foto: bigstockphoto.com/tesdei
  • 322
  • 14
  • 0

Milan Stevanović iz Donje Stopanje kod Leskovca povrtarstvom je počeo da se bavi još od malih nogu, praktično, samo je nastavio put koji su godinama tabale četiri generacije njegove porodice. U nekim proteklim godinama, proizvesti kvalitetan plod bilo je mnogo teže nego danas, navodi Milan, dodajući da se moderna proizvodnja ne bi mogla zamisliti bez pune agrotehnike i zalivnog sistema.

Plastenička proizvodnja odvija se na površini oko 50 ari, od čega se paradajz i krastavci uzgajaju na po 25 ari površine, a kasnije se sade i kornišoni. Iako je leskovački kraj poznat po paprici, Milan se zbog lošijih karakteristika peskovitog zemljišta koje dominara na njegovom imanju nije odlučio za proizvodnju ovog povrća.

Sisitem za zalivanje neophodan

S obzirom na to da je zemlja peskovita, proizvodnja u ovim plastenicima ne bi mogla da se zamisli bez korišćenja sistema za navodnjavanje. Mladi poljoprivrednik iz sela Donje Stopanja odlučio se za korišćenje sistema kap-po-kap koji osim za navodnjavanje koristi i za prihranu biljki, pri čemu upotrebljava tečna đubriva.

Dobar rod i kvalitet, problem plasman

Postignut rod i kvalitet krastavca ove godine je zadovoljavajući, ističe Milan. Trenutno, ovaj proizvođač plasira krastavac na tržište Crne Gore po ceni od 40 do 50 dinara za kilogram. Ali do samo pre mesec dana, Stevanović nije znao kome će da plasira proizvode. Neizvesni, plasman robe i cena, kao i nelojalna konkurencija iz inostranstva, ovaj povrtar vidi kao osnovne probleme u ostvarivaju veće dobiti. Upravo zbog manje dobiti, Milan ima problem i sa plaćanjem radne snage jer, kako navodi, nema dovoljno finansijskih sredstava da im plati koliko bi trebalo pa sve poslove obavlja sam uz pomoć porodice.

Više o Milanu Stevanoviću i proizvodnji povrća u staklenicima saznajte u video prilogu:

Foto: bigstockphoto.com/tesdei


Tagovi

Milan Stevanović Plastenička proizvodnja Paradajiz Krastavci Kornišoni Kap-po-kap Tečna đubriva


Partner