Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 06.12.2022. 13:30
  • Jablanički okrug, Pečenjevce

Nekada poznato selo po krompiru - danas svega 20-ak proizvođača

Cena krompira na leskovačkim pijacama je od 60 do 80 diara po kilogramu, a pojavio se i holandski koji se plaća oko 100 dinara za kilogram.

Foto: Depositphoto/NetPix
  • 713
  • 95
  • 0

Selo Pečenjevce je nekada bilo poznato po proizvodnji krompira i imalo je značajan broj proizvođača ove kulture, da bi se danas taj broj smanjio na svega 20-ak domaćinstava. Proizvodnjom ove krtole se bavilo, kako prenosi Jugmedia, više od polovine domaćinstava, a osim količine ni kvalitet nije izostajao. Povrtar Petar Cvetanović, kao glavni razlog smanjenja proizvodnje vidi u tome što mladi ne žele da se bave poljoprivrednom i što je uzgoj skup, a cena neizvesna.

"Ulaganja su velika, hemija je skupa, ne isplati se, ljudi izbegavaju da ga proizvode, jer ne žele da stvaraju dodatne gubitke. Takođe, mladi ne žele da se muče i da se bave poljoprivredom, već idu u grad da žive ili rade po fabrikama i trgovini", objašnjava ovaj povrtar.

Pre pet decenija - pet puta više

Navodi da je pre skoro pet decenija proizvodio po 50 tona krompira, pa ga prodavao otkupljivačima koju su ga dalje plasirali, dok danas proizvede do 10 tona, ali je i sa tim zadovoljan. Cena je, kako kaže, solidna, od 60 do 80 dinara po kilogramu i zadovoljan je prinosom.

"Sadim i rane i kasne sorte i crvene i bele. Pretežno na mojoj njivi su one rane, koje stižu na proleće. Njih uzimamo zbog temperature, jer je jug Srbije karakterističan po višim temperaturama i gledamo da što zasadimo kako bismo izvukli maksimum iz krompira", kaže Cvetanović i dodaje da je takvo vreme da se danas ne može živeti samo od proizvodnje krompira jer su cene ostalih životnih namirnica i hrane visoki.

Što se potražnje tiče, kaže da je za domaćim povećana i da se na tržištu pojavio i Holandski koji se na leskovačkim pijacama može pronaći za oko 100 dinara po kilogramu.

Holandski bolje prošao od belgijskog

Savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Kraljevo Nenad Nešović je naveo da su Holandski uzgajivači zasadili 7,7 odsto hektara više krompira u odnosu na 2021. i da je sušno i toplo leto pogodilo celu NEPG ("North Western Potato Growers") zonu.

"Situacije se razlikuju od zemlje do regiona, a najviše su pogođeni belgijski i francuski farmeri, pogotovo belgijski kod kojih je primećeno smanjenje od oko 20 odsto. Holanđani su bili mnogo manje pogođeni, posebno oni severno od velikih reka gde je zabeleženo više padavina", navodi Nešović i dodaje da neki farmeri neće moći da ispoštuju svoje očekivane ugovore zbog niskih prinosa.


Tagovi

Proizvodnja krompira Cena krompira Petar Cvetanović Pečenjevce Nenad Nešović Holandski krompir


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u