Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljute papričice
  • 22.10.2022. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Nikinci

Neki to vole ljuće: Za preradu potrebna gas maska i rukavice

Najljuće papričice na svetu uzgaja Svetlana Gligorić Ranitović. Beru se golom rukom ali su za seckanje i preradu neophodne mere zaštite lica i očiju.

Foto: Svetlana Gligorić Ranitović
  • 734
  • 171
  • 0

U sremskom selu Nikinci Svetlana Gligorić Ranitović gaji ljute papričice između ostalih u njenom plasteniku raste i karolina riper - najljuća na svetu.

Dva miliona skovila

Pre nekoliko godina pretražujući internet otkrila je čarobni svet ljutih papričica, nabavila je seme i sada je veliki poznavalac ne samo proizvodnje nego i prerade malih ljutih papričica atraktivnog izgleda i neobičnog oblika. Od njenog semena, rasad proizvedu profesionalni rasadničari koji imaju adekvatne uslove za to, pre svega grejanje. Ona kaže da je nicanje dug proces i nekad zna da traje i mesec dana, a rasađivanje u plasteniku praktikuje tokom aprila.

"Ljute papričice potiču iz južnih krajeva ali mogu da uspevaju i kod nas samo im treba dosta toplote i vode", kaže naša sagovornica i dodaje da ima oko 80 vrsta, a između ostalih gaji crvenu, žutu, braon i u boji senfa karolinu riper koja ima oko dva miliona skovila - što je jedinica mere kojom se opisuje ljutina u paprikama. Primera radi, naše domaće ljute paprike feferone imaju oko 2.000 skovila.

Najmanja paprika na svetu, teška 0,20 grama

Interesantna je i aji čarapita koja vodi poreklo iz Perua, a najmanja je paprika na svetu.

"Plod je žute boje veoma sitan poput zrna bibera i teži svega 0,20 grama, zato je teška za branje, veoma je ukusna nije toliko ljuta obzirom da sadrži oko 50 000 skovila."

Posebno posuđe prilikom prerade

Sve papričice su raznobojne i dekoratvne i kako kaže sremska domaćica lepo ih je posmatrati i brati ali ih je teško prerađivati. Berba ne zahteva posebne uslove, a jedino treba voditi računa da paprika ne pukne u ruci, te se zato nose zaštitne rukavice. Prodaju se sveže ali od njih se može pripremati slatko, sos, turšija, mogu se sušiti i mleti, a neverovatno originalan ukus daju kada se dodaju u džem od šljiva, ili u ajvar. Čak se dodaje i prilikom pečenja rakije, a jednoj devojci za 18. rođendan Gligorić Ranitović je napravila originalan buket od ovih papričica.

Prilikom berbe voditi računa da plod ne pukne u ruci

"Kada pripremam papričice, odnosno kada ih otvaram i seckam moram biti veoma obazriva zbog njihove ljutine te obavezno stavim rukavice, masku i to ne bilo kakvu već pravu, vojničku", naglašava naša sagovornica i dodaje da to ne može da radi unutra, obavezno napolju i da za to ima posebno posuđe.

Koristi se u malim količinama

Kada priprema sos prvo kuva masu, a onda pasira i oseti tu koncentraciju ljutine. Slatko od ljutih papričica, iako deluje neverovatno, kako kaže naša sagovornica je fenomenalan proizvod koji se priprema na isti način kao i od bilo kog voća-paprike se iseckaju na kockice doda se šećer, koliko paprika toliko šećera i to se kuva. Dobija se slatko-ljuti proizvod jedinstvenog ukusa, koristi se u veoma malim količinima tako što se kombinuje sa mesom ili najbolje sa sirom i prvo se oseti sladak ukus, a odmah zatim dominira jak ljut ukus paprike.

"Pre nego što nekome ponudim bilo koji proizvod prvo pitam da li je nekada probao ljuto i da li voli takve ukuse. Neko jednostavno uživa u tome", kaže naša sagovornica i dodaje je suva mlevena paprika odličan dodatak ajvaru, ukoliko neko želi da ajvar bude baš ljut dodaje malu kolčinu otprilike na 40 kilograma pečene, očišćene, mlevene paprike dovoljno je staviti jednu i po kašičicu. Isti slučaj je i sa mlevenim mesom od koga se pripremaju kobasice.

Na 40 kilograma pečene, očišćene, mlevene paprike ide jedna i po kašičica

Obzirom da ovo povrće treba koristiti pažljivo i u veoma malim količinama Svetlana kaže da se još uvek nije usudila da proba karolinu riper ali da se i pored svih mera opreza "oljuti", pa ruke peku i žare bez obzira što nosi rukavice ali je zato kako kaže cirkulacija odlična. Zato nije slučajno što se blaže papičice mogu koristiti za masažu, a naša sagovornica spominje i primer čoveka koji je katar želuca izlečio baš njihovom upotrebom.

"Svako treba da proba, da krene od blažih ka ljućim", kaže na kraju Svetlana i dodaje da će berba u njenom plasteniku trajati dok temeperatura ne padne ispod 10 stepeni, a da jedva čeka narednu sezonu kada će ubaciti nove sorte i uživati u dozrevanju malih ljutih raznobojnih papričica.


Tagovi

Ljute papričice Karolina riper Skovil Svetlana Gligorić Ranitović Feferoni


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.