Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 17.05.2016. 17:30

Od porodične tradicije do uspešnog povrtara

U mesnoj zajednici Ušće, u Posavini, dosta je mladih i uspešnih poljoprivrednih proizvođača. Iako kažu da staro uvek može da se unapredi i nadogradi, mladi poljoprivrednici su ti koji sa sobom nose novi polet i energiju.

  • 881
  • 119
  • 0

Domaćin Zoran Živković iz sela Ušće spada u kategoriju mlađih proizvođača. Bavi povrtarstvom i voćarstvom, a povrtarstvo je u porodici Živković porodična tradicija, koja je s vremenom unapređena i osavremenjena.

Ovaj domaćin svoju proizvodnju organizuje u dva velika i nekoliko malih plastenika. "Dugo se bavim povrtarstvom, skoro dvadeset godina. Sada uglavnom proizvodnju vršim u plastenicima, u dva velika plastenika sadim krastavce, dok u nekoliko manjih paradajz i papriku", kaže Zoran.

Najbolje prolaze prvi na tržištu

U proizvodnji povrća najbolje prolaze oni koji se prvi pojave na tržištu, a Zoran je svoj glavni proizvod krastavac počeo da bere i prodaje još početkom aprila. "Rasađivanje krastavca je bilo 25-26 februara, zatim je sledilo dogrevanje, bez toga krastvac ne bi smeo da se iznosi pre aprila. To su uglavnom sorte dirigent i minisalatari, kornišoni. Berba je krenula početkom aprila, dok je prodaja počela 8. aprila", ističe ovaj domaćin. Zdrave i dobro negovane biljke, dobro rađaju pa je Zoran prošle godine imao odličan prinos od 8 kg po jednom struku krastavca, dok je ukupan prinos bio 14,5 tona.

Ovih majskih dana velike količine stižu za berbu, a cena je još uvek solidna. "Oko 300 kg krastavaca je trenutno u branju, cena je još uvek solidna, najviše zbog povoljnih vremenskih uslova, a prodaja se vrši uglavnom na malo", ističe Zoran.

Prinosi u voćarstvu dobri - u planu proširenje proizvodnje

Pored povrtarske proizvodnje, Zoran se bavi i voćarstvom, poseduje ne mali zasad jabuka, koji je trenutno u punom rodu. "Posedujem pola hektara jabuka, odnoso 800 stabala, to su uglavnom sve sorte koje su manje više poznate, ajdared, grin smit, zlatni delišes", kaže Zoran. U ovom voćnjaku je primenjen sistem sadnje sa osloncima, a ceo voćnjak je pokriven sistemom za zalivanje kap po kap. Prošle godine u ovom voćnjaku ubrano je oko 30 tona jabuka, a naš domaćin ističe da voćnjaku nedostaje samo još protivgradna zaštita.

U povrtarstvu i voćarstvu dosta je posla preko cele godine, najveći teret je na Zoranu, ali pomažu i ukućani. On planira proširenje zasada, ali je to za sada velika investicija, zato bi subvencije i podsticaji dobro došli.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Voćar Povrtar Zoran Živkovic Ušće Posavina Krastavc Paradajz Paprika Minisalatari Kornišoni Jabuke Grin Smit Zlatni delišes Ajdared


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.