Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pijaca Jagodina
  • 27.12.2023. 12:00

Ovih dana najtraženiji beli dulek i projino brašno

Zimi se dobro prodaje beli dulek, kukuruzno brašno i domaća zimnica koju ova vredna žena napravi, kako za svoju porodicu, tako i za svoje stalne kupce.

Foto: Jelena Lukić
  • 321
  • 29
  • 0

Verica Cajkić (66) iz Trnave kod Jagodine već 20 godina prodaje svoje poljoprivredne proizvode na mini pijaci u svom gradu, a ovih dana, kako kaže, najtraženiji su beli dulek i kukuruzno brašno. Upravo ove namirnice se tokom zime vrlo često nađu na trpezi svakog doma. Hladni zimski dani lepše prolaze uz miris pečene bundeve i proje. Verica i njen suprug Miloš ceo život se bave poljoprivredom. U plastenicima imaju povrće po sezonama.

"Najpre u novembru sadimo zelenu salatu, crni i beli luk koji stižu u februaru, zatim krompir koji uopšte ne prskamo u plasteniku i koji stiže u aprilu i maju, a onda sadimo papriku, paradajz i krastavac. Sami pravimo rasad", kaže Cajkićeva i dodaje da u plasteniku uzgajaju i dinje i jagode

Šarena tezga Verice Cajkić

Cajkići ne proizvode velike količine, već taman onoliko koliko je potrebno za jednu tezgu, ali da ima dovoljno za sve mušterije. Trude se da svi proizvodi budu zdravi, tako da prskaju samo mlekom, sodom bikarbonom i jodom.

"Imamo jabuke koje uopšte ne prskamo. Posadili smo ih pre 40 godina i još rađaju. Plodovi nisu lepi kao iz marketa, ali su zato 100 posto zdravi", ističe ona i dodaje da koštaju 80 dinara po kilogramu.

Domaća zimnica se dobro prodaje

Zimi se dobro prodaje i domaća zimnica koju ova vredna žena napravi kako za svoju porodicu tako i za svoje stalne kupce. Najtraženiji je ajvar, ljute papričice, paradajz u flaši, pinđur, kisele paprike, kao i mešana salata od krastavaca, paprike, šargarepe i karfiola. Sve je bez konzervansa.

S obzirom na to da je vreme bilo lepo na tezgi ove vredne žene još se može naći i svež paradajz koji je posađen krajem avgusta, kao i drugo povrće koje se prodavalo na jesen, ali i poljoprivredne kulture koje su karakteristične za ovo doba godine.

"Imam još malo paprike. Ovih dana kupuje se kupus, a posebno beli dulek. Imam i bundeve. Beli dulek imam posađen na desetak ari na otvorenom. Uzgajamo ga pod folijom jer tako nema trave. Dulek se sadi u martu u čašice, a krajem aprila se rasađuje", rekla je ova domaćica iz Jagodine i dodala da se bundeve uopšte ne prskaju, pa je i zbog toga izuzetno zdrav za jelo.

Beli dulek imaju posađen na desetak ari

"Bere se na jesen pre mraza. Zatim ga prebacimo u jednu hladnu prostoriju gde prvo stavimo slamu, pa onda dulek. Tako može da stoji do Božića, a posle gube svežinu i kvare se. Za Badnji dan se obavezno peče dulek - to je prava poslastica. Može i na pari da se skuva. U šerpu se stavi malo vode, poklopi se i na pari se skuvaju parčici duleka sa korom", kaže naša sagovornica i dodaje da je tako spremljeno vrlo ukusno.

Ukusna i zdrava - čorba od duleka

Domaćice vole da spremaju čorbu od duleka jer je ukusna i vrlo zdrava. A nije ni skupa jer kilogram duleka košta 100 dinara.

"Beli dulek se skuva pa se umuti štapnim mikserom, doda se još vode ako treba da ne bude mnogo gusto i dodaju se začini po želji i ukusu. Može da se ubace i još neko povrće ako želite", kaže Cajkićeva. 

Lak uzgoj belog duleka, a velika potražnja

Traženo je i kukuruzno odnosno projino brašno. Kilogram košta 150 dinara.

"Mi pravimo naše projino brašno. Imamo beli kukuruz. Sada meljemo kukuruz u mlinu u Dragocvetu, a ranije smo ga mleli na vodenici u Dragoševcu. Na žalost, ta vodenica više nije u funkciji jer nema ko da radi", objašnjava naša sagovornica.

Cajkićeva navodi da sve manje zemlje obrađuju

Cajkićeva kaže da nju i supruga polako stižu godine i da sve manje zemlje obrađuju. Veliki napor je i stajati po nekoliko sati za tezgom, posebno zimi na temperaturama koje su ispod nule. Ali, kako kaže, želi da ispoštuje svoje stalne kupce sa kojima uvek rado i popriča.


Tagovi

Verica Cajkić Beli dulek Kukuruzno brašno Domaća zimnica Čorba od duleka


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?