Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz iz staklenika
  • 19.10.2016. 08:00

Paradajz ima veliku ulogu na tržištu u Poljskoj

Proizvodnja paradajza u Poljskoj je porasla za 1,5 odsto, dostigavši 570.000 tona u zatvorenom prostoru u 2014. To predstavlja oko 19 odsto ukupne proizvodnje povrća u Poljskoj, navodi se u izveštaju Instituta za poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu životne sredine (IAFE).

Foto: bigstockphoto.com/jahmaica
  • 325
  • 12
  • 0

Proizvodnja povrća u Poljskoj, u zatvorenom prostoru ima udeo od dva odsto ukupne proizvodnje koja je u 2015. godini dostigla jedan milion tona. Po proizvodnji povrća Poljska je na šestom mestu u Evropi i ima udeo od pet odsto.

Proizvodno područje u zatvorenom prostoru varira od 1.500 do 2.600 hektara, a na otvorenom od osam do 13.000 hektara. Oko 70 odsto proizvodnje paradajiza na otvorenom je na lokacijama u Greater Poland, Kuyavian-Pomeranian, Mazovian i Świ tokrzyskie voivodeship regionima.

Od 2004. prinos paradajza na otvorenom povećan je za 28 odsto, a u zatvorenom prostoru za čak 46 odsto. U 2015, u proseku 66 odsto paradajiza gajeno je u zatvorenom, a 34 odsto na otvorenom prostoru. Od kada je Poljska postala članica Evropske unije, izvoz svežeg paradajza povećan je sa 45.000 na 99.000 tona što je više nego duplo i predstavlja oko 11 odsto proizvodnje povrća. Glavna tržišta izvoza su države CIS, članice Evropske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Proizvodnja paradajza je porasla za 1,5 odsto, dostigavši 570.000 tona u zatvorenom prostoru u 2014. To predstavlja oko 19 odsto ukupne proizvodnje povrća u Poljskoj, navodi se u izveštaju Instituta za poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu životne sredine (IAFE).

Tržište pod pritiskom

Tržište u Poljskoj je pod pritiskom uglavnom zbog kašnjenja u snabdevanju tržišta u odnosu na južne države Evropske unije zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom jeseni. To je smanjilo uticaj ruskog embarga na cene povrća na domaćem tržištu.

Ove godine, najveći deo proizvodnje paradajza ostao je u Poljskoj. Zbog ovoga, proizvođači u Poljskoj kao što su Artur Matisijak iz Kalisza imaju mnogo veće količine paradajza i cena je pod pritiskom. Uprkos ovakvoj situaciji, Matisijak koji proizvodi paradajz u staklenicima, godinama radi tako da može da se prilagodi iizmenjenim uslovima na tržištu Poljske.

Očekivalo se da će uticaj ruskog embarga na cene biti veći u drugom kvartalu 2016, kada počne berba u Poljskoj. "Lanci supermarketa zahtevaju visok kvalitet, i postoji potražnja za dobrim kvalitetom i najboljim sortama. Specijalizovani smo za vrhunske proizvode tako da je za nas ova situacija povoljna", navodi Matisijak.

U stvari, uspeh se ogleda u brojevima prodaje koji rastu svake godine. Farma je postigla uspeh zahvaljujući dugoročnom poslovnom planu tako da je daleko od toga da je obeshrabi situacija s embargom.

"Naša farma je jedna od najvećih u Centralnoj Poljskoj, i mi želimo da nastavimo s investicijama jer visokokvalitetni proizvodi su budućnost na tržištu Poljske", kaže Matisijak. "Takođe, s najboljom tehnologijom primenjenom u našim staklenicima, proizvodnja je ove godine porasla u odnosu na prethodnu".

Novi staklenici

Kada je u pitanju razvoj i uvođenje novih sorti, "Mi smo otvoreni za nove sorte ako je to zahtev naših klijenata, i trenutno testiramo nekoliko. Najpopularnija u Poljskoj je sorta malina paradajz. To je sorta koju ljudi obično gaje u malom kućnom zatvorenom prostoru", objašnjava Matisijak.

On je istako i važnost specijalizacije. Nedavno je spezijalizirao proizvodnju vinskog paradajza, šljive paradajza i slatkog čeri paradajza. Sve u svemu ove godine Matisijak očekuje proizvodnju 2.200 tona svih sorti, a nada se i prodaji na tržištima Nemačke i Centralne Evrope.

Izvor: eurofresh-distribution.com

Foto: bigstockphoto.com/jahmaica


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Poljska Paradajz Staklenici Proizvodnja Cene


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.