Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bački Monoštor
  • 10.12.2017. 15:00

Porodica Francuz - čuvari paprikarstva

Porodica Francuz, iz Bačkog Monoštora kod Sombora, već duže od sedam decenija uzgaja i proizvodi začinsku papriku, koju suše na promaju i u sušari, a melju na kamenu. Sa plasmanom, kako tvrde, nemaju problem, u planu je i širenje proizvodnje.

Foto: Denisse Ortega Martz / Flickr
  • 1.387
  • 32
  • 0

U Bačkom Monoštoru, porodica Francuz se već duže od 70 godina bavi proizvodnjom mlevene začinske paprike. Kako prenosi RTV, stari, ali uspešni porodični posao, danas vodi Davor Francuz, koje predstavlja četvrtu generaciju proizvođača paprike u toj porodici.

Sušenje paprike na stari način

U proizvodnji začinske paprike ovaj povrtar se drži tradicionalnog načina, što znači da se paprika najpre suši na promaji, a potom je prebacuje u sušaru na drva. Davor objašnjava da sušenje na promaji traje desetak dana, a paprika se onda suši u sušari još oko dve sedmice. Paprika je dovoljno suva onda kada se lomi i krcka dok se stiska u šaci. Osušena paprika se pre stavljanja u kruparu mora očistiti od peteljki, onda se krupi i zatim melje.

Mlevenje na kamenu daje specifičan ukus

Davor Francuz ističe da se na njegovom gazdinstvu i mlevenje paprike obavlja na tradicionalan način odnosno na kamenu, što paprici daje poseban ukus. Tako začinska paprika dobija specifičnu boju i masnoću, jer ona se mora mleti sa semenom, koje joj daje tu masnoću i, kako tvrdi, takva paprika je prava čuvena monoštorska paprika.

I baka pomaže koliko može

Davorova baka Paula, koja mu u poslu pomaže koliko joj godine i zdravlje dozvoljavaju, ističe da se nekada paprika nije sejala mašinski nego ručno, a u seme paprike se stavljao i pasulj da bolje nikne. Plodovi paprike spremni za sušenje su se nizali na konac, dok se danas ona suši u džakovima, što je lakše.

Plasman nije problem

Porodica Francuz papriku gaji na površini od oko jednog jutra, a prema njihovim rečima za kilogram začinske potrebno je 8 kg-10 kg sirove paprike. Davor tvrdi da sa plasmanom nema problema, jer svu začinsku papriku prodaju u Sombor, Novi Sad i susednu Hrvatsku. On razmišlja da u budućnosti proširi proizvodnju, ali napominje da će mu taba problem predstavljati nalaženje radne snage, jer neće moći sami da obave sav posao.

Foto: Denisse Ortega Martz / Flickr


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Paprika Začinska paprika Proizvodnja Sušenje Bački Monoštor Davor Francuz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!