Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene paradajza
  • 11.08.2015. 08:00

Povrtari ljuti, kupci zadovoljni!

Povrtari ogorčeni cenom paradajza od 15 do 20 dinara. Tvrde da sa tom cenom ne mogu da vrate ni trećinu uloženih para, zbog čega neće moći naredne godine da obnove proizvodnju.

Foto: depositphotos.com
  • 122
  • 3
  • 0

Kilogram paradajza na leskovačkim pijacama se prodaje od 15 do 20 dinara, što je najniža cena u poslednjih nekoliko godina. Povrtari tvrde da sa tom cenom ne mogu da vrate ni trećinu uloženih para, zbog čega neće moći naredne godine da obnove proizvodnju.

Upitna obnova proizvodnje

Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu nedeljama prodavči uporno pokušavaju da prodaju tone prvoklasnog paradajza i po ceni koja im ne odgovara."Cena je katastrofa, jedva sam uspeo da prodam nekoliko gajbi od 10 kilograma po 200 dinara. Ne znam kako ćemo dalje", jada se povrtar Grade Petrović iz Donjeg Krajinca. Dok pored kombija prepunog paradajza čeka kupce, Ivica Stojiljković iz sela Zloćudovo, koji ima zasađeno 10.000 korenova paradajza, strahuje šta će biti naredne godine. "Cena je stvarno jako niska ove sezone i ne znam kako ćemo naredne godine. Mislim da nećemo moći da obnovimo proizvodnju, biće to veliki problem", komentariše Stojiljković.

Domaćice zadovoljne niskom cenom paradajza

Za razliku od prodavača, leskovačke domaćice su zadovoljne niskom cenom paradajza. "Kupila sam paradajz po 15 dinara za kilogram što je stvarno bagatela. Za kupce je dobro, ali stvarno je grehota za seljaka koji toliko uloži, da ga prodaje po tako niskoj ceni", kaže penzionerka Marina Stanković. Iako je većina kupaca zadovoljna cenom ima i onih koji smatraju da je i to skupo za one koji nigde ne rade. "Iskreno meni je i ovo od 15 dinara skupo, jer nigde ne radim. Meni bi odgovaralo kad bi bila 10 dinara pa da uspem nekako da stavim zimnicu", jada se Leskovčanka, Žaklina Ilić.

Uzrok niske cene - uvoz?

Povrtari kažu da je nisku cenu prouzrokovao uvoz iz Albaniije, iako nisu sigurni da li je bilo i koliko uvoza. Ipak, većina povrtara ocenjuje da je velika ponuda dovela da pada cena. "Neki kažu da je bilo uvoza paradajza iz Albanije, ali jedno je sigurno da imamo malo tržište, jer skoro sve količine nudimo samo na leskovačkim pijacama. Nekada smo imali kosovsko tržište i tamo smo prodavali ogromne količine", objašnjava povrtar Vlada Kostić iz Krajinca.

Na području Leskovca paradajz se gaji na 4.000 hektara.

Foto: depositphotos.com; sever180


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Povrtari Paradajz Cene Obnova proizvodnje Uvoz Albanija Leskovac Tržište