• Obrenovac
  • 08.08.2016. 08:30

Povrtarska proizvodnja traje gotovo cele godine

Broj povrtara u našim selima sve je manji, a za proizvodnju povrća na veliko danas se odlučuju samo domaćinstva koja se povrtarstvom bave godinama.

  • 1.124
  • 417
  • 0

Broj povrtara u Posavini iz godine u godinu sve je manji, razlozi za to su mnogobrojni, a pre svega ih treba tražiti u nedostatku radne snage i velikim ulaganjima.

I u selu Urovci, broj povrtara danas se može nabrojati na prste jedne ruke. Ipak, bračni par Nenadović, jedan je od retkih koji se već duže od dve decenije uspešno bavi ovom delatnošću. Golubinka i Aleksandar Nenadović se već 20 godina bave povrtarstvom i svrstavaju se u najuspešnije obrenovačke povrtare. Povrtarska proizvodnja danas praktično traje cele godine pa su i ovi domaćini sa svojom proizvodnjom krenuli još zimus.

"Krenuli smo zimus sa proizvodnjom rasade pa smo onda imali mladi krompir u dva manja plastenika, zatim krompir na otvorenom, šargarepu i mladi kupus, karfiol i kelj, da bi nastavili sa paradajzom. Prinosi su bili solidni, imali smo 60-ak tona krompira po hektaru, šaragrepe malo manje, ali se solidno prodalo. Sada završavamo poljski krompir na otvorenom", ističe Golubinka Nenadović.

Oprašivanjem uz pomoć bumbara do zdravijeg roda

Sada je aktuelna plastenička proizvodnja i paradjz. U dva plastenika ima oko dve hiljade struka, paradjz je dobro rodio, a ni kvalitet ne manjka. Jedan od razloga za to jeste i oprašivanje uz pomoć bumabara. U poslednjih nekoliko godina sve je više povrtara koji u povrtarskoj proizvodnji paradajza u plastenicima koriste bumbare za oprašivanje cvetova, umesto dobro poznatih hormona koji su primenjivani ručno ili pak ručno protresivanjem cvetova. Porodica Nenadović je jedna od retkih koja u svom domaćinstvu koristi ovakav način zaprašivanja plastenika.

"Bumbari sleću na cvetove paradajza ostavjaju mali trag, koji je vidljiv posle nekoliko sati i po mirisu prepoznaju zrele cvetove na koje odmah sleću, hvataju se na cvet, protresaju ga, čime ujedno vrše oplodnju. Zahvaljujući ovoj vrsti oprašivanja, prirodnim putem, prinosi pardajza su veći, a kvalitet i ukus bolji", objašnjava domaćin Aleksandar Nenadović, koji već dve godine uspešno primenjuje ovaj sistem oprašivanja u plasteniku.

Kupusnjače spremne za zimski period

Povrće zahteva veliki rad i veliku posvećenost, a ovi domaćini u njegovoj proizvodnji primenjuju najviše standarde, zato je njihovo povrće kvalitetno i zdravo. Ipak, sve što je proizvedeno treba i prodati, pa je Golubinka svaki dan na obrenovačkoj pijaci. Nenadovići će i ove jeseni imati za pijacu raznovrsnu ponudu, jesenji paradjz je posađen, a tu je još raznovrsnog rasada. "Cene su solidne, i za sada se kupci i sami javljaju. Za jesenju proizvodnju ima dosta kupusnjača -, karfiola, kupusa, zimskog, i crvenog kupusa, ali i praziluka, rotkve, cvekle, šargarepe kao i svake godine", zaključuje Golubinka.

Veliki je ovo rad i velika su ulaganja, ali je i zarada dobra, može se pristojno živeti. Nenadovići ne planiraju da šire svoju proizvodnju, kako sami kažu, dva velika plastenika i dosta raznovrsnog povrća, dovoljni su za pristojan život.

Photo:bigstockphotos.com;Lazurny


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Pročitaj više »

Tagovi

Povratri Povrtarstvo Posavina Golubinka i Aleksandar Nenadović Plastenici Krompir Paradjz Kelj Kupus Karfiol Cvekla Oprašivanje Bumbari


Autorka

Mirjana Stepic

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.