Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje biljem
  • 09.11.2019. 18:00
  • Turska

Preko 60 osoba hospitalizovano nakon što su jeli spanać - šta su zapravo pojeli?

Nakon prvobitne analize, tursko ministarstvo poljoprivrede izvestilo je kako su u uzorcima spanaća pronađeni korovi iz porodice biljaka Solanaceae u kojima se prirodno nalaze hemikalije atropina i hiosciamina.

Foto: Depositphotos/snegok1967
  • 2.228
  • 90
  • 0

U Turskoj je početkom ove nedelje hospitalizovano najmanje 66 osoba zbog trovanja hranom. Pretpostavlja se da je trovanje uzrokovalo konzumiranje bilja koje je bilo pomešano sa spanaćem. Slučaj je dovoljno ozbiljan, zbog čega je pokrenuta istraga i prikupljanje dokaza, piše Daily Sabah

U spanaću našle se i biljke iz porodice Solanaceae

Prvo je Istanbulska zdravstvena uprava u nedelju saopštila kako je prvi slučaj prijavljen u istanbulskoj četvrti Eseniurt kada je 44 osobe primljeno u bolnice zbog trovanja hranom. Pacijenti su prijavili da su konzumirali spanać ili slično povrće. Zdravstvene institucije na severozapadu Turske takođe su izvestile o 22 slična slučaja. 

Kako se broj prijavljenih slučajeva povećavao, službenici Ministarstva poljoprivrede i šumarstva započeli su sa sakupljanjem uzoraka u trovanjem pogođenim gradovima. Nakon prvobitne analize, ministarstvo je izvestilo kako je u uzorcima spanaća pronađeno bilje iz porodice Solanaceae u kojima se prirodno nalaze hemikalije atropina i hiosciamina. 

Izdali su i preporuku građanima da povrće temeljno operu, pregledaju i odstrane mogući korov. 

Trovanje pomoćnicama može završiti i smrću

Kada je reč o bilju iz porodice Solanaceae (pomoćnice), treba napomenuti da u nju spada i povrće kao što je paradajz, paprika, krompir, patlidžan, ali i druge vrste koje su otrovne. Na primer, u ovu porodicu spada i duvan i druge industrijske i začinsko - lekovite vrste. 

Za njihovu toksičnost odgovorni su tropanski alkaloidi poput atropina, hiosciamina, nikotina i skopolamina koji se nalaze u svim delovima biljke. Neinformisanosti dovodi do slučajeva nenamernog trovanja. Trovanje može imati fatalne posledice tj. može da završi smrću. Do slučajeva nenamernog trovanja najčešće dolazi zbog toga što ljudi neretko zamene plodove ovih biljaka za neke druge, inače netoksične biljke. 

Simptomi i prevencija 

Najčešći simptomi trovanja biljkama iz familije Solanaceae su midrijaza (jako povećanje zenice), crvenilo kože, tahikardija (ubrzano lupanje srca), halucinacije, delirijum, retencija urina (zadržavanje mokraće), suvoća usta i sluznica.

Proizvođači trebaju da obrate pažnju u slučaju da se osim proizvodnjom spanaća, bave i uzgojem drugog bilja iz porodice pomoćnica kako ne bi došlo do mešanja.

Kupci pri pripremi spanaća i sličnog zelenog povrća, trebaju pri čišćenju i pranju dobro obratiti pažnju na izgled lista. Lišće koje izgledom i strukturom odstupa od ostalog lišća spanaća ili drugog povrća treba izdvojiti i baciti. 


Tagovi

Konzumacija spanaća Trovanje hranom Toksično bilje Solanaceae Simptomi Prevencija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.