Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 17.08.2022. 12:00
  • Kolubarski okrug, Vračević, Lajkovac

Premašena očekivanja: Volovsko srce od skoro dva kilograma

Karakteristično je da može da dostigne oko kilograma jedan plod, ali ovaj naš je nadmašio taj prosek skoro pa duplo, ponosan je Dragan Ivanović iz Lajkovca.

Foto: Depositphotos/3000ad (ilustracija)
  • 790
  • 253
  • 0

Iza nas je veoma sušno leto i većina povrtarskih kultura naročito na otvorenom jedva opstaje ali u selu Vračević nadomak Lajkovca na imanju Ivanović povrće je uspešno prebrodilo sušan period i svojom krupnoćom sve iznenadilo, piše Toppress

Poslednja "tura" pred zimu

Pored standardnih sorti koje se uglavnom gaje u plasteničkoj proizvodnji na ovom imanju uzgajaju se i stare sorte paradajza koje su pomalo zaboravljene. Jedna od njih je "volovsko srce", sorta specifičnog izgleda i ukusa koja može dostići težinu od jednog kilograma.

"Gajimo povrće u plasteniku, bez navodnjavanja naravno ne bi opstalo i zasigurno ne bi imali nikakve plodove. Ubrali smo do sada dosta paradajza, to je klasična krupnoća neki veći, neki manji ali ništa neobično. Međutim, ovih dana kada smo ubirali bezmalo i poslednje plodove za ostavljanje za zimu naišli smo na plod koji je težio skoro dva kilograma, što je prava retkost i sve nas je iznenadilo da paradajz može toliko da poraste", kaže za ovaj medij Dragan Ivanović.

Skoro dva kilograma težak (foto: Toppress/privatna arhiva)

"Rekorder" će biti pojeden

Volovsko srce je posebna sorta, ima srcast oblik i jako lepo meso unutar ploda, sočan je i sladunjav tako da je idealan za razne vidove prerade.

"Karakteristično je da može da dostigne oko kilograma jedan plod, ali ovaj naš je nadmašio taj prosek skoro pa duplo", ponosan je Ivanović.

Prema rečima našeg sagovornika ovaj rekorder u težini iz njegovog plastenika prerađen je u ukusnu zimnicu koja će u dugim hladnim zimskim danima biti neizostavan deo obroka.

Inače, prosečna težina ploda paradajza je 250 grama.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Volovsko srce Dragan Ivanović Rekorder Dva kilograma


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...