Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krompira
  • 18.06.2021. 10:00

Promenljivo vreme pogoduje plamenjači krompira - kako ga zaštititi?

Prema trenutnim prognozama za područje centralne i južne Srbije se u narednim danima najavljuje promenljivo vreme sa padavinama koje može favorizovati dalji razvoj i širenje tog patogena.

Foto: PIS Srbija
  • 198
  • 15
  • 0

Usevi krompira se u zavisnosti od lokaliteta, vremena setve i nadmorske visine nalaze u različitim fazama cvetanja i formiranja krtola, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Na području cele zemlje u prethodnom periodu uslovi u proizvodnji (česte padavine, visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i registrovane temperature) bili su veoma povoljni za razvoj gljive prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophthora infestans).

Bolesti krompira - najvažnije su plamenjača i crna pegavost

Podsetimo, kao i kod ostalih kultura, prvenstveno napada listove, zatim peteljku i stabljiku. Na listovima nastaju žućkaste pege koje se u uslovima povećane vlage povećavaju. Na donjem delu lista razvija se bela prevlaka. Kako bolest napreduje, tako tkivo unutar pege omekšava, potamni, postaje vodenasto, a listovi se "obese".

Mogu biti zaražene i krtole kojima se narušava kvalitet i često su neupotrebljivi, a na njima nastaju siva udubljenja. Kada se preseku, ispod pege tkivo ima smeđu narandžastu boju.

Zaštita zavisi od razvojne faze krompira

Prema trenutnim prognozama za područje centralne i južne Srbije se u narednim danima najavljuje promenljivo vreme sa padavinama koje može favorizovati dalji razvoj i širenje tog patogena. U ostalim delovima zemlje u najavi je suvo i toplo vreme za duži vremenski period, te se u ovim područjima zaštita krompira preporučuje na onim parcelama gde se navodnjava, jer su takvi uslovi gde se registruje konstantno vlaženje lista veoma povoljni za razvoj plamenjače krompira.

U zavisnosti od razvojne faze useva krompira razlikuju se i preporučene mere za zaštitu; na višim nadmorskim visinama gde se usevi krompira nalaze u fazama pred cvetanje (intenzivan porast) preporučuje se primena kombinacije fungicida kontaktnog i sistemičnog delovanja na bazi aktivne materije:

  • propamokrb-hidrohlorid+mankozeb u količini četiri litra po hektaru ili
  • propamokarb-hidrohlorid+fenamidon - 1,67-2 l/ha ili
  • propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid - 1,2-1,6 l/ha ili
  • metalaksil-M+mankozeb - 2,5 kg/ha ili
  • metalaksil-M+fluazinam - 0,5-0,6 l/ha.

Zaštitite povrće od plamenjače kvascem, kefirom, belim lukom

Na nižim nadmorskim visinama gde je završen intenzivan porast krompira preporučuje se primena kombinacije fungicida kontaktnog i lokal-sistemičnog delovanja:

  • cimoksanil+famoksadon - 0,4 kg/ha,
  • cimoksanil+mankozeb - 2-3 kg/ha,
  • dimetomorf+mankozeb - 2-2,5 kg/ha.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Plamenjača krompira Zaštita Fungicidi Bolesti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.