• Vrtka
  • 25.09.2021. 16:00
  • Pirotski okrug, Vranodol, Bela Palanka

Samo u Beloj Palanci uspeva paprika vrtka koja se uvija prilikom sušenja

Slavska, svečana, kao i svakodnevna trpeza u Beloj Palanci i okolnim selima ne može se zamisliti bez crvenih paprika koje se prilikom sušenja blago spiralno uvrću te se otuda i njihov naziv - vrtke.  

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 198
  • 13
  • 0

Vrtka - paprika jedinstvenog izgleda, mirisa i ukusa koja uspeva jedino u belopalanačkom kraju i ove jeseni se može videti u mnogim povrtnjacima u tom delu naše zemlje. Slavska, svečana, kao i svakodnevna trpeza u Beloj Palanci i okolnim selima ne može se zamisliti bez crvenih paprika koje se prilikom sušenja blago spiralno uvrću te se otuda i njihov naziv - vrtke.  

Belopalančani je koriste svežu, za spremanje "prženije", ali prvenstveno suvu, za pripremu punjenih paprika i začinske mlevene paprike. 

Uspeva samo u belopalanačkoj kotlini

Proteklih godina mnogi povrtari iz drugih krajeva pokušali su da je "usvoje", ali im to nije pošlo za rukom. Ova paprika proizvedena van belopalanačke kotline i bez specifičnih agroklimatskih uslova koji tamo vladaju ili bi bila preterano velika ili sasvim mala, a što je najbitnije prilikom sušenja nije se uvijala.

Najvažnija odlika je da se uvija prilikom sušenja

Povrtari iz ovog kraja brižljivo čuvaju seme vrtke i ne kupuju ga u radnjama već se prenosi sa "kolena na koleno" ili pozajmljuje od prijatelja.

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković rekao je za Agroklub da je opština prošle godine uspela da dobije rešenje Ministarstva poljoprivrede da je ova paprika autohtona sorta, što je povećalo interesovanje domaćinstava za njeno gajenje.

"Dupliran je broj domaćinstava koja se ozbiljno bave njenom proizvdnjom i sada ih je 50-tak. Ljudi su uvideli da je uzgajanje vrtki veoma isplativo. Naš cilj je da se mladi ljudi počnu da bave tom proizvodnjom i za to im odobravamo do 500.000 dinara podsticajnih sredstava", izjavio je Miljković.

Uzgoj na 20-tak ari

Među najpoznatijim proizvođačima vrtke u belopalanačkom kraju je domaćinstvo Dejana Markovića iz sela Vrandol koji se za povrtarstvo opredelio nakon što je ostao bez posla u preduzeću "Železnice Srbije".

"Povrtarstvo nije naša porodična tradicija, ali kada je trebalo da biram šta ću da radim nakon gubitka posla, između toga da radim kod privatnika ili da obrađujem sopstvenu zemlju, odlučio sam se za ovo drugo", kazao je Marković i dodao je da njegova majka, supruga i on sade povrće na 20-tak ari, što je, kako je ocenio, za to podneblje "solidna površina", s obzirom da domaćinstva uglavnom imaju po jedan ili dva ara. 

Marković je iz Železnica Srbije prešao u povrtarstvo

"Veliko je interesovanje za vrtkom i ne možemo da izađemo u susret svim kupcima. Žalosno je što ne možemo da povećamo površinu pod povrćem, jer ne možemo da kupimo ili uzmemo u zakup zemljište zbog nerešenih imovinskih odnosa. Parcele su male, a veliki je broj vlasnika i to je prepreka za ukrupnjavanje poseda."

U sušenju nema gubitaka i nema buđi

Kazao je da ovu papriku prodaju uglavnom svežu, na komad, a ne na kilogram, jer je jako lagana. Ove godine komad je koštao od osam do 17 dinara.

"Ta paprika nije preterano zahtevna za proizvodnju, a ima odličan prinos. Đubri se samo stajnjakom, a zaštita od bolesti je klasična, potrebna je pre cvetanja i dok krene oprašivanje", izjavio je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, to je neljuta paprika, idealna za sušenje, jer nije "mesnata".

Idealna za sušenje

"Nema bolje paprike od nje za sušenje jer nema gubitaka, nema buđi. Ima specifičnu aromu, tako da je mnogi koriste da bi oplemenila ukus i miris drugih tucanih i mlevenih paprika", kazao je Marković.

Stanovnici belopalanačkog kraja, dodao je Marković, vrtku koriste pre svega za punjenje i to ne samo mesom, već i različitim povrćem, ugavnom pasuljem i kiselim kupusom. Reč je o specijalitetima, naglasio je, po kojima je taj kraj nadaleko poznat na jugu Srbije, već i u susednoj Bugarskoj.


Foto prilog


Tagovi

Vrtka Sušenje paprike Uvijanje paprike Dejan Marković Goran Miljković


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prekoputa Agrokluba na Poljoprivrednom sajmu. :) Košnica sa oko 70 bumbara. :) #bumblebees