Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rena
  • 05.11.2024. 16:00
  • Mačvanski okrug, Mala Vranjska

Slatka zarada od ljutog rena - traži se koren, ali i mleven

"Obične su bapske priče kako nije ljut u mesecu koji u sebi nema slovo "r". Mleli smo ga od maja do avgusta i verujte, isplakali se pošteno", kaže proizvođač Vlada Bošković

Foto: Shuttesrtock/giedre vaitekune (Ilustracija)
  • 159
  • 52
  • 0

Od ljutog korena rena domaćinstvu Vlade Boškovića iz sela Mala Vranjska kod Šapca slatka zarada "kaplje" cele godine, prenosi Mačvapress.

"Ren se traži 365 dana u godini, kao koren ili mleven u teglama koji pripremamo na starinski način tako što se koren ručno oljušti i potom mašinicom za mlevenje mesa sitno samelje i dodaju samo sirće, so i voda", objasnio je domaćin.

Kupuju ga ljudi kada slave krsnu slavu, za svadbe i druga slavlja. Nezamenljiv je prilog kuvanom mesu i pečenju, a prodaja ne staje ni u vreme posta. Kilogram korena se prodaje za 500 dinara, a tegla pripremljenog rena košta 600 dinara.

Jagode "omanule", ren raste

Prve korenove rena Bošković je na pet ari zasadio pre tri godine kada su "omanule" jagode i zbog niske cene nije ništa zaradio. Od tada svake godine proširuje proizvodnju sa namerom da zasadi celu njivu od jednog hektara.

"Sadnice sam kupio samo prve godine, a svake naredne imao sam dovoljno svojih da proširujem površinu i sada ren proizvodim na 30, a ove jeseni ću da zasadim još najmanje 15 ari. Ima rada i oko rena, ali rizik je manji nego, na primer sa jagodama ili kupusom na kojem sam ovog proleća izgubio oko 10.000 evra."

Ako ste ljubitelj rena, evo kako ga možete i sami uzgajati

U proizvodnji rena, ispričao je za Mačvapress, nema tajni. S obzirom na to da razvija dubok korenov sistem, pre sadnje u jesen obavezna je priprema zemljišta dubokim oranjem i tanjiranjem. Iako ren raste kao korov, tokom vegetacije njiva mora da se plevi, prihranjuje mineralnim đubrivima i navodnjava da bi koren bio prav, dugačak, glatak, sočan i prijatne ljutine.

"Tako proizveden ren je ljut u svako doba godine, zbog čega se i traži, pa su obične bapske priče kako nije ljut u mesecu koji u sebi nema slovo "r". Mleli smo ga letos, od maja do avgusta za svadbene ručkove i, verujte, isplakali se pošteno", ispričao je Vlada.


Izvori

Mačvapress


Tagovi

Uzgoj rena Vlada Bošković Ljut ren Mleven ren Prodaja rena


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".