Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Južni Banat
  • 06.11.2017. 10:00

Smanjenje povrtarske proizvodnje

Mladi krompir i kupusnjače, po kome je poznat Glogonj, sve manje se uzgajaju.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 411
  • 19
  • 0

Dragan Lazarević iz sela Glogonj kod Pančeva smanjuje površine pod povrtarskim kulturama, iako je njegovo selo poznato po mladom krompiru i kupusnjačama. Od nekadašnjih devet lanaca, sada radi četiri.

"Biće još smanjenja. Hiperprodukcija je povrća, a tržište je suženo. Osuđeni smo na trgovinu sa nakupcima, koji uzimaju našu zaradu. Ne vidim zašto bih nešto radio, ako u tome ne vidim profit", kaže Lazarević.

Velika ulaganja

Konkretan problem je i u ulaganju, kako objašnjava ovaj povrtar, navodeći da su neki preparati koštali prošle godine 1.600 dinara, a sada su preko 2.200. Nafta je 140, 150 dinara.

"Nekada se kilogram mladog krompira na veliko prodavao za četiri litre nafte, a sada ne mogu ni kilogram za litru. Kada se saberemo, ostaje nam muka i svakodnevni rad", kaže Dragan.

Uzgaja kelj pupčar, karfiol, kupus i mladi krompir. Problema ima sa nabavkom semena, a ove kulture su dosta osetljive i zahtevaju navodnjavanje, pa je proizvodnja skupa. Međutim, Lazarević kaže da planiranje nije moguće.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Dragan Lazarević Glogonj Kupusnjače Mladi krompir


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner