Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja spanaća
  • 15.04.2016. 14:30

Spanać traži rad, ali obezbeđuje profit

Vukašinac: U dobrim godinama ¼ troškova, ¾ zarade. Mišković: Obratiti pažnju na korove, ali probati i proizvodnju "baby" spanaća.

  • 1.804
  • 412
  • 0

Milan Vukašinac iz Belegiša gaji spanać na 80 ari. Kada ga je posejao u selu su preovlađivali oni koji su sa skepsom gledali na taj posao. A Vukašinac ne krije da je bilo i onih koji su mu se smejali.

"U proizvodnju sam ušao savim slučajno. Dosta sam odlazio na kvantašku pijacu. Tamo sam nosio kukuruz šećerac i krompir. Zapazio da ima dosta spanaća. Bilo mi je zanimljivo. Naročito ono što poljoprivrednike najviše interesuje - cena, je bila dobra. I hteo sam da pokušam", kaže on.

Za spanać je bitna dobra priprema zemljišta

Proizvodnja spanaća
Proizvodnja spanaća

Naš narod kaže da sreća prati hrabre. Te jeseni 2013. pogodila se dobra godina i visoka cena. I na kraju - zarada je bila dobra. Cena po kilogramu je bila 100 din, a troškovi proizvodnje sa pijačnim troškovima su iznosili ukupno 25 dinara. Čisto mi je ostajalo 75 dinara po kilogramu.

Vukašinac kaže da u tehnologiji proizvodnje nema ništa komplikovano. "Zemljište mora biti dobro pripremljeno. Usitnjeno. Kao za lucerku i mora da bude "jako", odnosno nađubreno. Ko može neka "baci" stajnjak, ko nema neka "baci veštak". Što usitnjenija zemlja - bolja klijavost. Seme je jako sitno. Sejao sam žitnim sejalicama, svaka druga lula se zatvara. A posle setve usledilo je valjanje. I naravno dobro dođe da u prvih 10 - 15 dana padne kiša koja bi pomogla nicanju. Spanać na istu parcelu vraćam nakon dve do ti godine", objašnjava ovaj poljoprivrednik.

Veliki problem kod gajenja spanaća jesu korovi

Prema njegovim rečima u Belegišu ima dovoljno dobrih radnika za berbu, ali kao u svakom poslu ih je potrebno adekvatno platiti. A vreme je pokazalo da je bio u pravu, a i oni s početka priče što su se smejali, više to ne čine. Uvek je potrebno čuti i "drugo mišljenje".

Anđelko Mišković, stručnjak "Grow rasada" u Irigu nam je o proizvodnji spanaća rekao sledeće: "Spanać kod nas se uglavnom proizvodi u jesenje-zimskom periodu. Reč je o "međukulturi" u plastenicima, a može da se gaji u proleće kada se spanać seje na otvorenom. Na žalost, kod nas još nije zastupljena proizvodnja "baby" spanaća za druge namene. Od setve do sečenja prolazi od 45 do 90 dana, u zavisnosti od temperatura u plasteniku. Za razliku od salate, on se probirno bere. Otkidaju se najveći listovi, a najmlađi dozrevaju. Ima proizvođača koji puste da spanać u potpunosti izraste pa ga pokose. Takva je, uglavnom, proizvodnja na otvorenom polju. Na žalost, spanać ima veliki problem sa korovima, pošto se seje, a ne gaji iz rasada. Trebalo bi koristiti zemljišta koja su manje zaražena korovima. Takođe, trebalo bi koristiti seme koje imaj veću bujnost. Proizvodnja u letnjem periodu je malo komplikovanija. Navodnjavanje je potrebno i zbog deficita vlage, ali i zbog hlađenja biljaka."

Spanać u proizvodnji salata učestvuje sa približno 20%. Prema proceni stručnjaka spanać ima perspektivu pošto se koristi u mešavinama, a završava i u izvozu.


Povezana biljna vrsta

Spanać

Spanać

Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Spanać je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici Chenopodiaceae. Potiče iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gde se gaji i konzumira već više od 2 000 godina.... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Milan Vukašinac Anđelko Mišković Spanać Plastenici Troškovi proizvodnje spanaća Priprema zemljišta


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]