Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vršna trulež
  • 16.07.2023. 07:30

Štа je vršna trulež i kako jе sprečiti?

Promene koje vidimo na vrhu ploda paprike i paradajza nije oboljenje ili posledica napada insekata. A štа je onda uzrok?

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 426
  • 55
  • 0

Fiziološki poremećaj koji podjednako pogađa paradajz i papriku gajene na otvorenom i u plasteniku je vršna trulež ploda. Ne izazivaju je patogeni i štetočine, kojima se najviše pripisuje. Rezultat je delovanja loših vremenskih uslova i pogrešne poljoprivredne prakse.

Prvo što primetimo su smeđe mrlje na vrhovima, a nastaje kao rezultat slabe ishrane ploda, posebno površinskog sloja. Međutim, sam poremećaj nastaje znatno pre i uzrokuju ga razni faktori.

Suša je glavni krivac

Nedostatak vlage u zemljištu i vreli, suvi vetar su najodgovorniji za nastanak ovog poremećaja. Kako do toga dolazi?

Zbog visokih temperatura dolazi do intenzivnog isparavanja vode iz biljke koja se tako brani od pregrevanja. Istovremeno, ona ne može da nadomesti taj nedostatak jer je zemlja suva te zbog brzine isparavanja. U tom slučaju ona traži bilo kakvu akumulaciju vode i pronalazi je u plodu, povlači je kako bi opstala. Istovremeno dolazi do propadanja ploda.

Pojavu mrlja će dodatno stimulisati pojava manjka kalcijuma, viška azota, kiselo zemljište i upotreba hladne vode za zalivanje.

Prepoznajte prve simptome

Kako bi sprečili razvoj ovog fiziološkog poremećaja važno je da reagujemo što pre, čim primetimo prve simptome u vidu malih mrlja na vrhovima. Obično zahvataju plodove na drugoj i trećoj etaži. Mrlje su u početku tamno obojene, zatim postaju smeđe i na kraju prelaze u crnu.

Paprika uzima vodu iz ploda da bi se očuvala (Foto: M.C.Celić)

Oštećeni plodovi prestaju da rastu i razvijaju se, pokožica puca i u plod prodiru patogeni koji dovode do njegovog propadanja zbog truleži. Dozrevaju brže, nisu iskoristivi i od njih ne možete da sakupite seme.

Najbolje deluju preventivne mere

Prevencija je ključna u sprečavanju pojave. Važno je sve: od izbora otpornih sorti, dezinfekcije semena, do izbora lokacije, primenjene agrotehnike i uslova uzgajanja.

U sezoni redovno zalivajte usev, ali ne hladnom vodom.

Kako spasiti brak: Zalivati vodom iz kante ili iz creva?

Kada vidite prve simptome pristupite folijarnoj ishrani sa đubrivima bogatim kalcijumom, jer su plodovi njime zasićeni otporniji. Na tržištu postoje brojni preparati koji će vam pomoći da sačuvate biljke, ali se možete koristiti i alternativnim sredstvima od mleka, ljuski jaja ili od pepela. Najjednostavnije je uzeti jednu šolju pepela i preliti je sa litrom vrele vode. Ostavite sledeća 24 h, a zatim procedite i razredite sa 10 l vode. Ovim sredstvom tretirajte biljke. U zavisnosti od intenziteta postupak ponovite posle 10 do 15 dana.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paradajz Paprika Vršna trulež ploda Vršna trulež paprike Fiziološki poremećaj ploda Smeđe mrlje Vršna trulež ploda paradajza Kalcijum iz pepela Zalivanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.