Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sortiment krompira
  • 26.01.2024. 07:30

TOP 5 popularnih sorti krompira - koja je za šta?

Namena krtola je različita. Neke su za kuvanje, dok su druge za pomfrit i pečenje ili su kombinovane namene.

Foto: Depositphotos/kataklinger
  • 572
  • 73
  • 0

U svetu postoji preko 5.000 sorti krompira koje se razlikuju po obliku, boji, teksturi, ukusu i nameni u gastronomiji.

Krompir inače potiče sa Anda, iz Južne Amerike, ali se odomaćio svuda. Pored klasičnih postoje oni čije su krtole i/ili meso ljubičasti, plavi, narandžasti ili crveni.

Neke sorte se tradicionalno uzgajaju, dok su druge plod savremenih dostignuća. Tako se francuska sorta dezire udomaćila kod nas.

Evo pet popularnih sorti različite namene

1. "Russet burbank"

Postala je veoma popularna u svetu promenom načina ishrane, odnosno potražnjom za pomfritom. Krtole su srednje do veoma velike, izduženog, cilindričnog oblika. Površina je smeđe obojena, dok je meso svetlo žuto, brašnasto i čvrsto. Za vađenje dospeva posle 95 dana, što znači da je srednje kasni. Odlikuje se sposobnošću dugotrajnog čuvanja, a koristi se u domaćinstvima i prehrambenoj industriji. Kada se skuva ima puterast, kremast ukus. Koristi se najviše za pravljenje pomfrita i pire krompira.

2. "Dezire"

Stara sorta čija vegetacija traje između 110 i 120 dana. Pokožica je crvena, dok joj je meso žućkasto. Može da se dugo čuva ako je uskladištena u povoljnim uslovima. Koristi se za pripremu različitih jela, kuvan, pečen ili pržen.

3. "Evolution"

Veoma sličan sorti kleopatra. Nešto je rodniji, a pogodan je za laka i peskovita zemljišta. Ne može da se duže skladišti. Namenjen je za pravljenje pomfrita i pečenje. Pokožica je crvena.

Kako pripremiti krtole za sadnju krompira i tako uticati na prinos?

4. Arizona

Rana sorta dobrih prinosa. Odlično podnosi prolećne mrazeve. Pogodna je za kuvanje i pečenje. Prilagođava se različitim tipovima zemljišta.

5. Agata

Cenjena zbog kvaliteta krtola koje su pogodne za pripremu pirea ili za pečenje. Proizvedena je u Holandiji. Krtole su okrugle. Pokožica i meso su žuto obojeni. Ima slatkast okus.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Sorte krompira Krompir za pečenje Krompir za kuvanje Krompir za pomfrit Krompir za pire Russet Burbank Semenski krompir Sorta evolution Sorta agata Sorta arizona Sorta dezire


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.