Pretraživanje tekstova
Znate da kažu da peršun sam sebe ne podnosi? S kim se slaže, kakvo zemljište voli, kada ga sejati?
Peršun se u domaćoj kuhinji koristi u mnogim jelima, povrtnim i mesnim supama, kao začin mladom krompiru, ali i mesu, a neizostavan je u marinadi od maslinovog ulja, belog luka i limunovog soka.
Njegovi listovi su bogati C vitaminom. Otvara apetit i pospešuje probavu, smanjuje nadimanje i grčeve u crevima.
Prema narodnoj medicini, povoljno deluje na cirkulaciju krvi. Čaj od ove biljke pospešuje rad bubrega i jetre. Kažu i da sprečava loš zadah.
Seje se u martu, kada prođu opasnosti od jačih mrazeva jer, kao i drugo korenasto povrće, ako dođe do klijanja i nicanja dok još ima čestih mrazeva, biljka će umesto lišća formirati cvet.
Može se sejati u posude i držati na prozorskoj dasci, balkonu ili terasi.
Evo saveta kako uspešno uzgojiti peršun
Tagovi
Uzgoj peršuna Klijavost semena Dobre komšije Setva peršuna Kako posejati
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Najavljeni mraz preti da ugrozi prinos mnogih voćnih kultura koje su u fazi cvetanja i precvetavanja!