Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preduzmite mere
  • 02.07.2022. 12:00

Tropski uslovi: Kod navodnjavanja pazite da "ne skuvate" koren

Neophodno je uraditi zasenu prostora, zatim tretiranje biostimulatorima i izbalansirano navodnjavanje.

Foto: Depositphotos/Kingan77
  • 306
  • 68
  • 0

Prema aktuelnoj vremenskoj prognozi, narednih desetak dana dnevne i noćne temperature će biti iznad prosečnih za ovaj vremenski period. Savetodavna služba Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske preporučuje preduzimanje nekoliko mera kako bi se ublažio stres biljaka u zatvorenom prostoru.

S tim u vezi, neophodno je uraditi zasenu prostora, zatim tretiranje biostimulatorima i izbalansirano navodnjavanje.

Zasenjivanje prostora

Zasenjivanje prostora se radi specijalnim sredstvima za zasenu, krečom ili jupolom, i mrežama. Najjednostavniji način je krečenjem spoljnog dela najlona krečom ili jupolom. Kod ovog načina treba biti oprezan o debljini sloja koji nanosimo, a koji je direktno vezan za procent zasenjivanja. Tako da ne bi trebalo da nanosite deblji sloj jer bi procenat zasene bio daleko veći od dozvoljenog.

Zaštitne mreže na plasteniku (Foto: Nada Parađiković)

Zasenjivanje specijalnim sredstvima radi se na isti način kao i krečom, samo što kod ovog načina treba precizno naneti sloj. Sredstvo radi na principu propuštanje određenih talasnih dužina svetlosti i na taj način reguliše temperaturu u zatvorenom prostoru, vlažnost, stres biljaka i sprečava opekotine.

Najbolji način zasene je sa mrežom određenog procenta. Što se tiče uzgoja biljaka u zatvorenom prostoru procenat zasene trebalo bi da se kreće od 30 do 35 odsto. Ovaj procenat odgovara većini gajenih kultura. Ujedno je jedan od lakših načina jer se mreža lako postavlja i može se skinuti ako imamo period sa manjkom sunčevog svetla, dok je to kod prethodna dva načina teže uraditi. Isto tako, pravilnom upotrebom i skladištenjem mreže za zasenjivanje mogu trajati niz godina.

Tretiranje biostimulatorima

Tretiranje biljaka biostimulatorima prvenstveno se odnosi na fertirigaciju i tretiranje preko lista. Sistemom fertirigacije radi se "prihrana" biostimulatorima humidnim ili aminokiselinama koji pomažu u rastu i razvoju korenovog sistema. Njima se stimuliše rast korena, naručito korenovih dlačica tako da apsorpcijska moć korena postaje mnogo veća, a samim tim i održavanje biljke u životu je daleko bolje, jer koren usvaja mnogo više vode i hranljivih materija iz zemljišta.

Stresne situacije u usevima - kako pomoći biljkama?

Biostimulatorima se može raditi tretiranje preko lista zbog smanjenja stresa biljaka, a u kombinaciji sa fertirigacijom biostimulatorima postiže se maksimalna primena navedenih sredstava.

Izbalansirano navodnjavanje

Još jedna jako bitna mera je izbalansirano navodnjavanje posebno u periodu kada su dnevne i noćne temperatura dosta više u odnosu na prosečne. Tako da, norme i intervale navodnjavanje uvek treba prilagoditi fazi razvoje biljke. Od faze do faze povećavaju se potreba biljke za vodom.

Navodnjavanje nikako ne bi trebalo raditi u popodnevnim satma (Depositphotos/Photozirka)

Navodnjavanje treba obavljati u ranim jutarnjim satima kada je temperatura u zatvorenom prostoru do 20 stepeni Celzijusovih. Trebalo bi ga završiti par sati pre početka rasta temperatura, odnosno pre izlaska sunca, iz razloga da relativna vlažnost vazduha u plasteniku što duže ostane u granicama normale. Navodnjavanje nikako ne bi trebalo raditi u popodnevnim satma, jer je temperatura u plasteniku i temperatura samog zemljišta visoka i mogli bi da "skuvamo" koren.

Da bi tačnije odredili norme i intervale navodnjavanja potrebno bi koristiti tenziometre koji pokazuju procenat vlažnosti u zemljištu. Najjeftiniji je analogni tenziometar koji pokazuje trenutni procenat vlažnosti zemljišta i na osnovu očitavanja određujmo interval i normu. Koristeći ovaj merni instrument postižemo efikasnije navodnjavanje, uštedu vode i preciznije doziranje određene količine vode i datom trenutku.


Tagovi

Biljke Uzgoj u zatvorenom Temperature Vlažnost tla Poljoprivreda Biostimulatori Navodnjavanje Zasenjivanje prostora


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)