Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje krompira
  • 24.07.2022. 18:00

U Evropi više krompira? Suša i vreli talas mogli bi smanjiti prinose

Suša i nedostatak padavina smanjili su prinose u južnim područjima Evrope, ali je nedavna kiša na severu ipak pozitivno uticala na ovu proizvodnju.

Foto: Depositphoto/lucidwaters
  • 179
  • 31
  • 0

Očekivalo se da će površine pod krompirom u severozapadnoj Evropi biti povećane u proseku za dva odsto u 2022. godini i da će ukupne površine dostići 507.300 hektara, prema izveštaju NEPG-a, koja okuplja uzgajivače u tom delu kontinenta. 

To se pre svega odnosi na najveće: Belgiju koja pod tim usevom ima 92.558 hektara, Nemačku sa 185.800, Francusku 156.162 i Holandiju s površinom od 72.816 hektara. U početnim fazama usevi su dobro napredovali, ali su se već počele primećivati posledice suše i nedostatka vlage u zemlji.

Već je uočljiv pad 

U izveštaju Evropske komisije za mesec jun obavljeni su podaci o prosečnim prinosima koji iznose 35.700 kilograma po hektaru. To predstavlja povećanje u odnosu na petogodišnje razdoblje, kada je bilo 34.000 kilograma po hektaru.

Prinos u Holandiji dostiže 44.200 kilograma po hektaru, što je 5,7 odsto bolje od podataka zabeleženih u poslednjih pet godina, koji su iznosili 41.800 kilograma po hektaru. Francuska za 2022. procenjuje 42.700 kilograma, s povećanjem od 3,3 odsto. Prosečna proizvodnja u Španiji je u junu iznosila 32.300 kg/ha, što je za 1,6 odsto više od proseka petogodišnjeg razdoblja. Prema navedenim podacima uočljiv je pad u odnosu na majski izveštaj zbog delovanja vrelog talasa, suše i manjka padavina.

Suša će uticati i na cijene (Foto: Depositphotos/PhanuwatNandee)

U Nemačkoj suša smanjila prinose i povećala cene

Prema podacima Evropske komisije u Nemačkoj je prosečan prinos u junu procenjen na 41.900 kilograma po hektaru, što je za 4,6 odsto više u odnosu na petogodišnji prosek. 

Agrarheute izveštava da je počelo vađenje krtola ranog krompira u Šlesvig-Holsteinu i da je kvalitet dobar. Plasira se direktno na tržište, a potrošačka cena se kreće od 0,99 do 2,99 evra po kilogramu. Uzgaja se na 450 hektara, a ukupne površine su 6.000 hektara. Za ovo severno područje očekuje se dobar prinos, jer se usev dobro razvija.

Međutim, u drugim nemačkim regijama situacija je dramatičnija. Suša je smanjila prinos. Najviše je pogođena Donja Saksonija koja je najveći proizvođač. Količina padavina u junu je smanjena skoro za 50 odsto. Palo je samo 40 litara po metru kvadratnom umesto očekivanih 76 litara.

Moguće je udvostručiti proizvodnju krompira za 10 godina?

Delovanje vrelog talasa je uticalo na povećanje proizvođačke cene ranog krompira i sada iznosi 39,12 evra/dt (1 decitona je 100 kilograma, op.a.), što je za 4,49 evra više nego prošle sedmice. Industrijskim se na tržištu fjučersa za novembar trguje po ceni od 15,33 evra/dt.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Proizvodnja krompira Uzgajanje krompira Nemačka Cena krompira


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.