Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • plastenička proizvodnja
  • 30.11.2016. 18:00

U jeku je prodaja salate

Dragan Lukić iz Čelareva od 2003. godine bavi se plasteničkom proizvodnjom, uslužno proizvodeći rasad povrća.

  • 3.921
  • 698
  • 0

Dragan Lukić iz Čelareva od 2003. godine bavi se plasteničkom proizvodnjom povrća, ali i uslužnim uzgajanjem rasada povrća. Poljoprivrednom proizvodnjom u porodici Lukić se niko nije bavio, sve dok 2003. godine sada tridesetosmogodišni Dragan u potrazi za dodatnim poslom nije odlučio da podigne plastenik.

"Nisam imao nikakvog iskustva u ovoj oblasti, a kako sam rešio da se bavim plasteničkom proizvodnjom morao sam mnogo da učim. Pratio sam i učio iz iskustva drugih povrtara, čitao stručnu literaturu, sve dok nisam bio spreman da se upustim u ovaj posao. Sada imam plastenike ukupne površine oko 700 kvadratnih metara, a u njima je trenutno zelena salata. Nastavio sam da pratim novine u ovoj oblasti tako da idem na savetovanja, seminare, a informacije skupljam i na društvenim mrežama gde i razmenjujem iskustva sa drugim povrtarima", kaže Lukić.

Prodaja salate je dobro krenula

Kako napominje, u plasteniku ima više od 10.000 glavica salate i prodaja ide dobro, te se nada da će uspeti sve da plasira na tržište do kraja godine. Nakon što proda salatu, sledi priprema plastenika za setvu različitog povrća i proizvodnju rasada.

"Uslužno proizvodim rasad, a uglavnom moji stalni kupci poruče onoliko struka koliko im je potrebno, tako da najviše posejem paradajza, paprike, krastavca, tikvica i lubenice. Proizvodim rasad za plasteničku proizvodnju, ali i za kasnije rasađivanje na otvorenom polju. Prošle godine sam proizveo oko 25.000 struka rasada", kaže Lukić.

Greške u proizvodnji - nedopustive

On napominje da je plastenička proizvodnja veoma odgovoran i zahtevan posao, a kako kaže kad su niske temperature nema spavanja, jer se mora konrolisati i regulisati grejanje u plasteniku.

"Tokom proizvodnje ne sme biti ni jedne greške, jer je dobro proizveden rasad osnova uspešne proizvodnje povrća. Osim toga, semena i sav repromaterijal su veoma skupi kao i početna stavka, podizanje konstrukcije. Plastenik koji je dugačak 50, a širok 10 metara koštao je oko 3.750 eura. Moram napomenuti da sam konkurisao za subvencije Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i odobrena su mi bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto vrednosti ukupne investicije.Trenutno grejem plastenik površine 200 kvadratnih metara, a nadam se da ću uvesti grejanje i u ovaj veći, što će biti velika investicija", kaže Lukić.

Dragan je zadovoljan poslom

Prodaja salate koja je aktuelna u ovom periodu uglavnom se na tržište plasira na veliko, ali kako Dragan kaže možda će ove godine salatu prodavati i na kvantaškoj pijaci. Cena se, napominje, nije menjala već godinama, te bi mogla biti bolja.

"Naš posao je tipičan porodični u kome učestvujemo svi, moja supruga i roditelji, a kada je neophodno angažujem i nekoliko radnika. Sada mogu da kažem da sam zadovoljan ovim poslom, a trudiću se da bude još bolje", kaže na kraju Dragan Lukić.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Dragan Lukić Čelarevo Plastenik Povrće Rasad Salata Uslužna proizvodnja


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.