Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi krompir
  • 29.04.2019. 18:00
  • Jablanički okrug, Leskovac

U južnom Pomoravlju sve više proizvođača mladog krompira

Broj povrtara u južnom Pomoravlju, koji se odlučuje za sadnju mladog krompira, povećava se svake godine. Ove godine prinosi će biti niži za nekih 30ak procenata zbog vremenskih uslova, ali ipak cena krompira je zadovoljavajuća.

Foto: Željko Dulanović
  • 218
  • 6
  • 0

Broj povrtara u južnom Pomoravlju, koji se odlučuje za sadnju mladog krompira, povećava se svake godine. Ove godine prinosi će biti niži za nekih 30ak procenata zbog vremenskih uslova, ali ipak cena krompira je zadovoljavajuća. Pod plastenicima u Jablaničkom okrugu nalazi se oko 2.300 hektara.

Sadnja krompira povećava se svake godine

U porodici Stamenković, iz Dojeg Stopanja, kod Leskovca, oko sadnje krompira angažovani su svi - od najmlađeg do najstarijeg člana. Ova porodica obrađuje hektar zemlje i uglavnom se bave plasteničkom proizvodnjom. Poslednjih godina, sve više sade krompir jer je, kako kažu, tu bolja zarada.

"Bavim se proizvodnjom mladog krompira. Nekad je prinos dobar, cena je dobra. Počinjem sa mladim krompirom, a završavam sa kornišonima", objašnjava Slavoljub Stamenković.

Niži prinosi zbog vremenskih uslova

Ove godine je u Jablaničkom okrugu posađeno oko 350 hektara pod krompirom. Usled nepovoljnih vremenskih uslova, proizvođači naglašavaju da će i prinosi biti ove godine nešto niži, odnosno, između 15 i 20 tona po hektaru, navodi RTS.

"Što se temperature tiče, minus četiri stepena ujutru, preko dana dvadeset, u baraci je 40 stepeni. Ovo su stresni uslovi koji utiču na slabiji rod", kaže Jovica Stamenković, iz Donje Stapanje.

U ovom selu, povrtari se trude osavremeniti proizvodnju. Važno je da krompir koji je za prodaju bude opran i spakovan u male džakove iz razloga što on vrlo brzo gubi svežinu.

Konstruisao mašinu za pranje krompira

Stojan Zdravković video je na internetu mašinu za pranje krompira pa je uz pomoć majstora konstrisao i napravio jednu takvu za svoje potrebe.

"Mašina zamenjuje šest radnika. Možda je to malo veća investicija u početku, ali ćemo zato mašinu koristiti 20 godina", objašnjava Stojan.

Velika ponuda povrća na pijacama

Ponuda povrća na leskovačkoj pijaci, kao i na velikoj kvantaškoj, zaista je velika. Proizvođači se trude da što pre iznesu svoju robu, kako bi dobili što bolju cenu, iako cene dosta variraju u toku godine.

"Početna cena bila je oko 180 dinara. Danas, cena krompira na kvantaškoj pijaci u Leskovcu je od 30 do 140 dinara", kaže Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac.

Povrtari iz Južnog Pomoravlja uglavnom imaju pune ruke posla. Svakako im znači i pomoć koju dobiju kroz različite projekte, od države. Ova pomoć omogućava im da proizvedu kvalitetan i zdrav krompir, ali i ostalo povrće.

Svesni su da kupci u Srbiji mogu da biraju između domaćeg povrća ili onog koje je uvezeno iz Makedonije, Turske ili Albanije.

Nekada je uvozno povrće jeftinije, ali cena nije uvek presudna za pravi izbor kvalitetnog povrća.


Izvori

RTS


Tagovi

Uzgoj krompira Sadnja krompira Slavoljub Stamenković Jovica Stamenković Dalibor Cvetanović Cena krompira


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.