Sremci već godinama povećavaju površine pod povrtarskim kulturama na račun ratarskih. Pojedini delovi Srema prepoznatljivi su po proizvodnji paprike i paradajza, a Buđanovčani po proizvodnji dinja i lubenica. Poslednjih godina na sremskim njivama sve više je luka, karfiola i kupusa.
Sremci već godinama povećavaju površine pod povrtarskim kulturama na račun ratarskih. Pojedini delovi Srema prepoznatljivi su po proizvodnji paprike i paradajza, a Buđanovčani po proizvodnji dinja i lubenica. Poslednjih godina na sremskim njivama sve više je luka, karfiola i kupusa.
Sava Andrić, poljoprivrednik iz Buđanovaca već se godinama bavi povrtarskom proizvodnjom. Ove godine pored luka, na njegovim njivama našao se i kupus, ali i karfiol. Ovih dana ubira karfiol, za koji kaže da je dobro rodio i očekuje prinos od blizu 12 tona po hektaru. "Ja sam veoma zadovoljan i prinosom, ali i cenom koja je na početku bila i 120 dinara za kilogram. Iako ulaganja nisu mala, karfiol, kada dobro rodi, može da donese dobru zaradu", kaže Andrić.
ima obezbeđeno tržište
Pored angažovanja radne snage, samo za seme karfiola je potrebno uložiti blizu 500 evra, kada se tome dodaju i tretmani zaštite, dođe se do toga da on nije jeftina biljna vrsta. To kažu i poljoprivredni stručnjaci, uz napomenu da je i navodnjavanje jedan od važnih faktora za dobar i kvalitetan rod. Andrić je i ove godine u potpunosti poštovao agrotehniku za proizvodnju ovog povrća za koje ima obezbeđeno tržište.
"Bez obzira što mi koji se bavimo povrtarstvom znamo da proizvedemo kvalitet, ako nemaš tržište, onda si u problemu. Ja imam tu sreću da imam obezbeđeno tržište, moja roba ide u velike markete i mnogo mi je lakše. Bilo bi veoma teško prodavati na pijaci, jer povrće je roba koja ne može dugo da čeka kupca. Najbolje je direktno sa njive obaviti i prodaju", tvrdi ovaj proizvođač.
Ono što u sezoni može da bude problem je radna snaga. "Mi koji se bavimo povrtarskom proizvodnjom moramo angažovati dosta radnika kako bi posao što pre uradili. Pored moje porodice, obavezno u dnevnicu uzimam i po nekoliko radnika. Nije uvek lako, jer se dosta Buđanovčana bavi povrtarstvom, a raspoloženih za berbu nema uvek dovoljno", objašnjava Andrić.
Pored karfiola, ovih dana Andrić završava i berbu kupusa. Nije na velikoj površini, ali je dobro rodio. "Kupus je dobar, mada bilo je problema zbog velikih vrućina na samom početku proizvodnje. Ipak sam uspeo da ga sačuvam i evo ovih dana završavam berbu, a prodajem ga po ceni od 20 do 25 dinara za kilogram. I za kupus imam obezbeđeno tržište", kaže Andrić i dodaje kako nešto uspe da proda i u selu jer je sezona pripreme kupusa za zimnicu.
Buđanovčani su nadaleko poznati po proizvodnji dinja, pa tako i naš sagovornik na svojim njivama svake godine ima i površine pod ovom biljnom vrstom. Priseća se da je dobro prošao i još jednom tvrdi da je razlog za dobru zaradu obezbeđeno tržište. Da nije tako, ovih biljnih vrsta ne bi bilo na njegovim njivama. Zbog toga, kaže, i sledeće godine u strukturi setve naći će se i dinje, kupus, kao i karfiol, a luk je već zasađen i dobro izgleda, mada je nedostatak vlage već evidentan. Da bi proizvodnja bila kompletna, na njegovim njivama biće i ratarskih biljnih vrsta. Pšenica je već zasejana, duboko oranje završeno, a plan je da sledeće godine najviše površina bude pod kukuruzom, koji je naša najzastupljenija biljna vrsta.
"Mi umemo da proizvedemo i kvalitet i kvantitet, ali bez organizovanog otkupa naše šanse za sigurnu zaradu su veoma male. Mislim da država što pre mora da se pozabavi tržištem i omogući nam da preko zadruga ili nekih drugih organizacija našu robu i prodamo. Dok tako ne bude, svi smo u problemu. Ja na sreću imam jednu firmu kojoj prodajem sve što proizvedem, ali mnogi su osuđeni na kvantaške pijace što nije dobro", zaključuje na kraju Andrić.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.
Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]Tagovi
Autor