Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikva golica
  • 28.10.2018. 11:00

Ulje od semena tikve golice iz Horgoša ovenčano svetskim priznanjima za kvalitet

Gazdinstvo porodice Danji, iz Horgoša, seme tikve golice proizvodi na površini od 46 hektara i uglavnom je orijentisano i specijalizovano za tu proizvodnju. Zbog plodoreda seju još pšenicu i kukuruz kokičar. Nakon prošlogodišnjih priznanja, koja su stigla iz Londona, kada je ulje horgoške robne marke dobilo najviše ocene i sertifikat sa najvećim brojem zvezdica za izuzetan kvalitet, ove godine došla su nova priznanja.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 1.103
  • 15
  • 0

Uzgajivač i prerađivač tikve golice, Jožef Danji, iz Horgoša, 17. sezonu bavljenja tom kulturom ocenjuje jednom od najboljih od kako se on posvetio toj proizvodnji. Danji ističe da je 2018. godina za uzgoj tikve golice bila gotovo idealna, iako je proleće bilo malo suvlje. Međutim, kako on tvrdi, a prenosi Dnevnik tamo gde su tikve na vreme posejane, one su odlično nikle i cvetale i u berbi su dale kvalitetno seme. Jožef kaže da je ostvaren je prosečan prinos od 700 kilograma suvih semenki po hektaru, dodajući da prinos nije rekordan, ali je među najboljima.

Priznanja za kvalitet stigla iz Evrope i sveta

Gazdinstvo porodice Danji seme tikve golice proizvodi na površini od 46 hektara i uglavnom je orijentisano i specijalizovano za tu proizvodnju. Zbog plodoreda seju još pšenicu i kukuruz kokičar. Nakon prošlogodišnjih priznanja, koja su stigla iz Londona, kada je ulje horgoške robne marke dobilo najviše ocene i sertifikat sa najvećim brojem zvezdica za izuzetan kvalitet, ove godine došla su nova priznanja. Jožef je ponosan na to što je ulje od semena tikve golice robne marke "Donum tera", iz porodične firme "Agrosfera", stiglo čak do Bangkoka, prestonice Tajlanda.

Ovogodišnji prinos 700 kg suvog semena po hektaru

Jožef ističe da je ova sezona bila skoro idealna za uzgoj tikve golice, pa je njegova porodica ostvarila prosečan prinos od 700 kilograma suvog semena po hektaru. Priznanja za kvalitet stigla su im i iz Evrope jer su po drugi put dobili priznanje da proizvodimo najbolje ulje tikve golice u Evropi, na šta su kako naglašavaju vrlo ponosni. Osim toga u Mađarskoj su dobili priznanje za najbolji proizvod godine, a i na domaćem tržištu su među najboljima jer imaju specijalnu tehnologiju za proizvodnju semena. Na njivama gde gaje tikvu golicu uopšte ne koriste herbicide, već useve okopavaju. Danji navodi da su ove godine tikve okopavali četiri puta, doduše ne ručno nego mašinski.

Zbog zasićenja tržišta proizvode od semena golice sve teže prodati

Porodica Danji je potpuno zaokružila proces od setve i negovanja useva na njivi, pa do berbe i prerade. Seme tikve golice koje prerađuju isključivo iz sopstvene proizvodnje jer jedino tako znaju šta su uradili i mogu da garantuju izuzetan kvalitet. Iako se proizvodnja tikve golice povećala na vojvođanskim poljima, zato što se pojavljuju i novi pogoni za preradu Jožef Danji napominje da su ulaganja velika, zbog zasićenja tržišta nije siguran kakva je budućnost proizvodnje ulja od semena tikve golice. On naglašava da je upravo zbog toga neophodno da se proizvodi kvalitetno seme za preradu, da bi od kvalitetne sirovine u preradi postigli željeni kvalitet svih proizvoda. Seme ekstra klase je veoma traženo na tržištu. Međutim, već seme druge klase jako je teško prodati.

Najveći deo proizvoda izvoze u Mađarsku

Cena semena je trenutno niska. Za jedan kilogram se dobija oko 300 dinara, ali porodica Danji nastoji da osim prodaje semena ekstra kvaliteta, što semena više preradi. Oni proizvode devičansko i hladno ceđeno ulja iz semena tikve golice, a u ponudi imaju namaz ili puter od semena te tikve. Inače svoje proizvode izvoze na mađarsko tržište Mađarske, gde Jožefova kćerka ima firmu, što je svakako pogodnost za prisustvu na tržištu Evropske unije. Kako dodaje postoji interesovanje za izvoz u Kazahstan, ali su se uverili do sada da je ipak nama bliže tržište uvek najbolje.


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Tikva golica Jožef Danji Horgoš Seme Ulje Izvoz Cena Nagrade


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.