Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posledice krize
  • 03.04.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Umesto na tržište - zelena salata u smeće?

Nije teško izračunati koliko ću ove godine izgubiti. Ako imamo između 15 i 20 hiljada struka ukrasne salate i da je prosek 25 dinara po komadu, računica je jasna, kaže Antun Markić, povrtar iz Rume, čija salata, ako je ne proda - može da završi na đubrištu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.314
  • 61
  • 0

Uvođenjem vanrednog stanja, zatvaranjem zelenih pijaca, restorana i hotela mnogi povrtari su u velikom problemu. Antun Markić iz Rume ukrasnu zelenu salatu, za koju je imao obezbeđeno tržište, sada nema kome da proda. Kaže, salata će završiti u smeću.

Zatvorene gradske pijace - novosadski prodavci svoje proizvode plasiraće onlajn?

"Ja već godinama proizvodim zelenu i ukrasnu salatu i uvek imam unapred obezbeđen plasman. Što se zelene salate tiče, nju ću uspeti da prodam, međutim problem je ukrasna salata koju ovde ne mogu da prodam. Nisu ljudi navikli na nju. Prodavao sam je restoranima, hotelima i na pijacama u Beogradu i Novom sadu. Sada je to zbog vanrednog stanja sve zatvoreno, tako da ova salata nema svog kupca. Kako stvari stoje sve ovo će, a ima između 15 i 20 hiljada struka završiti na smeću", kaže Markić.

Veliki gubici - neprodajom

Markić je samo jedan od mnogobrojnih povrtara u Sremu koji će zbog trenutne situacije imati velike štete u ovogodišnjoj proizvodnji.

Antun Markić očekuje veliku štetu u svojoj povrtarskoj proizvodnji

"Nije teško izračunati koliko ću ove godine izgubiti. Ako imamo između 15 i 20 hiljada struka ukrasne salate i da uzmemo da je prosek 25 dinara po komadu, računica je jasna", dodaje Markić.

Opština obećava pomoć?

Ovih dana stižu informacije iz resornog ministarstva o pomoći različitim sektorima koji će zbog trenutne situacije imati značajne gubitke u proizvodnji. Među tim sektorima je i povrtarski u kome su štete već prisutne. Pomoć poljoprivrednicima najavljuju i iz rumske lokalne samouprave.

Ako nema odgovora na zahtev o dozvoli kretanja, znači da je niste ni dobili?

"U narednom periodu ćemo videti, da li će biti plasmana, nadamo se da hoće i mislim da hoće. U svakom slučaju i opština će izaći u susret svakom, kome je ta pomoć potrebna, naravno u skladu sa mogućnostima, a svakako da smo i pre ovoga izašli sa merama podsticaja i kontrole zemljišta, osiguranja, vraćanja kamata na kratkoročne kredite radićemo i posle ove situacije", kaže Slađan Mančić, komandant Štaba za vanredne situacije u Opštini Ruma.

"Samo mi, povrtari, možemo ublažiti posledice krize"

Štete će svakako biti velike, povrtaske biljne vrste stižu jedna za drugom, kaže Antun Markić. Teško da će ko moći da povrtarima nadoknadi izgubljeno, ali prema mišljenju Markića, država bi trebalo da obezbedi samo tržište.

"Ne treba nama novac, nam treba da nam država sada obezbedi plasman za ovo što imamo. Uvoz je zabranjen, pa bi mi sada mogli da našim proizvodima pokrijemo tržište. Sada nam trebaju zadruge, da se udružimo. Možemo mi prodavati robu preko društvenih mreža, ali nije to to. Hajde da sada mi 'uskočimo' na naše tržište i tako ublažimo posledice koje po nas povrtare mogu biti pogubne", poručuje Markić.

Povrtari smatraju da oni svojim proizvodima u ovom periodu mogu potkrepiti tržište

Markići rade kao da će sva salata iz njihovih plastenika biti prodata na tržištu. Primenjuju se sve mere nege i zaštite u plasteniku, a uskoro će doći i vreme sečenja i oslobođanja plastenika za novu proizvodnju. Da li će sva salata završiti na đubrištu, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno je da plastenici neće biti prazni. Ovu proizvodnju zameniće druga, jer, kako kaže Markić, bilo je teških vremena i ranije, pa ovo nije prvi put da povrtari gube na svojoj proizvodnji.


Foto prilog


Tagovi

Prodaja povrća Prodaja zelene salate Uzgoj ukrasne salate Bacanje hrane Mere podrške Vanredno stanje Povrtari Rume Antun Markić Slađan Mančić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D