Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 13.03.2020. 18:00

Uputstva za sečenje krompira pre sadnje

Neki proizvođači seku već naklijale krtole, a neki ih seku nakon procesa naklijavanja. Važno je samo pridržavati se uputstava.

Foto: Depositphotos/potatushkina.gmail.com
  • 3.629
  • 83
  • 0

Kod proizvodnje krompira velika se pažnja posvećuje pripremanju krtola za sadnju. Na primer, za postizanje većeg i kvalitetnijeg prinosa potrebno je obaviti biološku obradu semenskih krtola koja podrazumeva postupak naklijavanja, a mnogi prozvođači se odlučuju i za sečenje krtola iako struka to ne preporučuje.

Zbog naklijalih krtola dolazi do bržeg i ravnomernijeg nicanja

Procesom naklijavanja krompir brže dospeva za berbu, zatim ranije dolazi do zatvaranja sklopa, smanjuje se uticaj korova, skraćuje se vegetacija i povećava prinos. Ovaj postupak se obavlja 35 do 45 dana pre sadnje u suvim, čistim i osvetljenim prostorijama koje se mogu provetravati.

Naklijavanjem krompira do dobrog roda

Krtole se tokom naklijavanja stavljaju u drvene ili plastične gajbice, a za proizvodnju mladog krompira treba birati sitnije krtole jer one daju manji broj stabljika zbog čega je moguće ranije vađenje mladog krompira.

Tokom naklijavanja temperatura u prostoriji bi trebala biti od 12 do 15°C uz relativnu vlagu vazduha od 85 do 90 odsto. Važno je temperaturu, vlagu i jačinu svetlosti menjati kako bi dobili zdrave klice kao i okretati krtole jednom do dva puta tokom naklijavanja kako bi svaka krtola bio podjednako izložen svetlosti.

Naklijavanje treba započeti osam do 10 nedelja pre setve. Dužina procesa ovisi o sorti, a u proseku traje od 35 do 60 dana. Neki proizvođači seku već naklijale krtole, a neki ih režu nakon procesa. Važno je samo pridržavati se uputstava.

Sečenje krtola se obavlja oko desetak dana pre sadnje

Krtole se obično seku zbog nedostatka sadnog materijala ili zbog bržeg umnožavanja kvalitetnog semena ili jednostavno radi uštede. Rezidba krtola krompira se uglavnom primenjuje kod krupnijih sorti, a u proizvodnji semenskog krompira ne preporučuje se sečenje jer postoji mogućnost prenošenja virusa. Ipak, ukoliko se ukaže potreba, to treba obaviti na pravilan način.

Korisne biljke u vašem vrtu koje potiču rast krumpira

Sečenje krtola se obavlja pet do deset dana pre same sadnje kako bi rana nastala usled sečenja potpuno zacelila. Ona sa zaceljivanjem počinje 12 do 18 sati posle reza, a pri optimalnoj temperaturi i vlažnosti vazduha se stvara zaštitna opna koja štiti krtolu od raznih uzročnika bolesti.

Važno je dezinfikovati nož i seći krtole uzdužno

Nož je pre rezanja potrebno dezinfikovati u rastvoru alkohola ili na otvorenom plamenu, a mogu se seći krtole i s klicom i bez nje. Treba ih rezati po uzdužnoj osi, kako bi približno jednak broj okaca bio na obe polovine. Međutim, iako se to ne preporučuje, krupne naklijale krtole se ponekad režu i poprečno, a u tom slučaju se odseca samo gornji deo koji sadržava najveći broj klica. Temperatura gde se čuvaju sečene krtole bi trebalo da budu od 15 do 20°C uz vlagu vazduha od 60-85 odsto.

Sadnja krompira traje do 20. aprila, u zavisnosti od sorte

Iako sečene krtole neki odmah nakon reza sade u tlo to se ne preporučuje, pogotovo ako je ono hladno i vlažno jer može doći do njihovog brzog propadanja. Sečeni krompir ima manji rodni potencijal i potrebno ga je saditi gušće, a preporučen razmak je od 25 do 28 cm.


Tagovi

Uzgoj krompira Naklijavanje krompira Sečenje krompira Sadnja krtola Sadnja krompira Obrada krtola


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić