Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bela Palanka
  • 25.08.2018. 10:30

Vrtka - autohtona sorta paprike vraćena iz zaborava

Stara sorta paprike vrtka gaji se još jedino u Beloj Palanci i okolini. Ona nije preterano zahtevna kada je reč o zemljištu i đubrivu, a prilično je otporna na bolesti. Uz to, Opština Bela Palanka je od ove godine počela da dodeljuje podsticaje za gajenje te autohtone povrtarske kulture.

Foto: Flickr / Tarek Siala
  • 3.187
  • 96
  • 0

Stara sorta paprike vrtka gaji se još jedino u Beloj Palanci i okolini. Poslednjih godina je njena proizvodnja obnovljena, a pokrenut je i postupak za zaštitu geografskog porekla. Međutim, kako prenosi RTS, lokalna samouprava je radi podsticanja proizvođača da uzgajaju vrtku donela odluku da svaki ar zasada te autohtone sorte paprike subvencioniše sa po 3.000 dinara.

Jednostavnija za gajenje, otporna na bolesti

Povrtar Prvoslav Stojić, iz Crvene Reke, ističe da njegova porodica papriku vrtku gaji decenijama. Oni svake godine pažljivo odvajaju seme za narednu sezonu da bi očuvali tradicionalnu proizvodnju najpoznatije paprike tog kraja. Stojić objašnjava da vrtka nije zahtevna kada je reč o zemljištu, đubrenju i zaštiti. Тvrdi da njegov ovogodišnji usev ničim nije zaštićen, jer je pomenuta sorta paprike otporna na plamenjaču i druge bolesti, a pogoduju joj svi tipovi zemljišta.

Vrtka - paprika i za ajvar i za punjenje

Stojić naglašava da, takođe, nema problema ni sa prodajom, zato što sav rod paprike uspeva da proda do nove godine. Belopalančani kažu da onaj ko jednom proba vrtku, više ne želi da jede druge paprike. Oni dodaju da je vrtka najbolja sorta paprika za nizanje. Dejan Marković, iz Vrandola napominje da je vrtka paprika i za punjenje i za pripremu ajvara, a čak je dodaju i da bi ajvar dobio bolju aromu.

Subvencije za gajenje od lokalne samouprave

Cilj lokalne samouprave u Beloj Palanci je da se zasadi pod vrtkom povećaju, da bi što više ljudi moglo da živi od proizvodnje paprika. Jasmina Golubović iz opštine Bela Palanka kaže da će, od ove godine, svaki poljoprivredni proizvođač koji gaji vrtku u u čistom usevu, bez prisustva drugih paprika dobiti određena sredstva, 3.000 dinara po aru od lokalne samouprave kao stimulans i podršku da se što više uzgaja i širi proizvodnja te sorte paprike. Ovome treba dodati i to da su proizvođači ovih paprika osnovali udruženje i konkurisali za pomoć Vlade Srbije pri otvaranje zadruge, dok je s druge strane lokalna samouprava pokrenula je postupak za zaštitu geografskog porekla vrtke.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Paprika Vrtka Stare sorte Povrće Bela Palanka Prvoslav Stojić Dejan Marković Jasmina Golubović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!