Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rotkvice
  • 03.04.2017. 18:00

Za dobar rod, rotkvicu sadite sa šargarepom

Setva rotkvice počinje s ranim prolećem, na svakih nekoliko nedelja, sve do jeseni. Da bi rasla, potrebna joj je minimalna temperatura oko 5°C, a sazreva jako brzo. Odlično se slaže sa šargarepom, sa kojom se seje tako što se seme pomeša.

Foto: Tatjana Suhajček
  • 2.666
  • 125
  • 0

Rotkvica (lat. Raphanus sativus) je biljka koja voli prijatne temperature. Setva počinje s ranim prolećem, na svakih nekoliko nedelja, sve do jeseni. Tokom leta, njen koren postaje drvenast i ljut. Ukoliko vremenski uslovi to dozvoljavaju, rotkvicu možete početi da sejete već u februaru, a prve plodove ćete u tom slučaju konzumirati u aprilu.

Voli umerene temperature i dosta vlage

Rotkvica podnosi i temperature ispod nule (do -4°C), pa nemate brigu oko mrazeva i niske temperature pred kraj zime ili početkom proleća. Da bi rasla, minimalna potrebna temperatura joj je oko 5°C. Rotkvica jako brzo sazreva - od sejanja do berbe potrebne su oko četiri nedelje u najidealnijim vremenskim uslovima, a to je temperatura od 17°C.

Pored toga što voli umerenije toplo vreme, voli i dosta vlage. Međutim, kada je koren već zreo ili neposredno pred branje, ukoliko je previše vlažno, odnosno ukoliko naiđe intenzivan kišni period nakon sušnijeg perioda, može doći do pucanja korena.

Rotkvica voli rastresito humusno i propusno zemljište, a kako joj je koren plitak, nema potrebe za nekom dubljom obradom zemljišta. Seje se na dubini od 1-2 cm, tako da je dovoljno da redove za sejanje napravite rukom.

Ukoliko pratite plodored, a zemlja je pokrivena malčom, rotkvicu ne morate da prihranjujete. Ponekad možete da dodate kompost.

S obzirom da joj je seme sitnije, vrlo često je potrebno rasađivanje, kako bi koren uspeo pravilno da se razvije. Rasađujete je na razmaku od oko pet centimetara.

Zajednica sa šargarepom

Zajedno sa šargarepom se seje tako što se, u istom redu, pomeša seme. Pored toga što su to kulture koje se dobro slažu zajedno i koje vole blago kisela zemljišta, sejanje ovih kultura je jedan mali vrtlarski trik. Naime, šargarepu je uvek potrebno ručno proređivati, a rotkvica je odlična da taj proces olakša.

U vreme kad je rotkvica dostigla svoju zrelost i spremna je za branje, i šargarepa je već formirala dosta vidljiv nadzemni deo i branjem rotkvice ostavlja se prostor između plodova šargarepe.

Izuzetno hranjiva i lekovita

Rotkvica je izuzetno cenjena zbog svojih hranjivih i lekovitih svojstava. Njen crveni koren, po kojem je i dobila ime, obiluje mineralima i vitaminima. Rotkvica spada u familiju kupusnjača i kao takva sadrži dosta vitamina C. Pored toga, bogata je folnom kiselinom, vitaminom B1, B2 i provitaminom A, kao i kalijumom i manganom.

Iako se najviše konzumira koren, jestivi su i listovi rotkvice, koje možete pripremati kao varivo.

Ima antibakterijska i antigljivična dejstva, prirodni je diuretik i utiče na regulisanje probave, kao i na normalizaciju proizvodnje bilirubina, pa je izvrsna kao pomoć pri lečenju žutice.

Foto: Tatjana Suhajček


Autorka

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtarskoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃