• Suptrat za setvu
  • 13.01.2019. 15:00

Za setvu povrća najbolje koristiti gotove supstrate

Za paradajz, papriku i plavi patlidžan koriste se dve vrste supstrata - za setvu i za pikiranje, dok se krastavac, dinje i lubenice ne pikiraju i koristi se jedan supstrat.

Foto: Pixabay / katerinavulcova
  • 216
  • 10
  • 0

Da bi se biljke što bolje razvile, zemljište u toplim lejama, u kontejnerima i hranjivim kockama potrebno je da bude bogato hranjivim sastojcima, lako pristupačnim za ishranu biljaka, sa dobrim vodnim i vazdušnim režimom. Kako savetuje Mira Miljković iz PSSS Jagodina, najbolje je koristiti gotove supstrate u kojem biljka živi do pikiranja ili do rasađivanja.

Glavna razlika u veličini čestica

Za paradajz, papriku i plavi patlidžan koriste se dve vrste supstrata - za setvu i za pikiranje, dok se krastavac, dinje i lubenice ne pikiraju i koristi se jedan supstrat.

"Glavna razlika je u veličini čestica. Sitniji supstrat za setvu, a krupniji za pikiranje. Gotovi supstrati proizvedeni su po modernoj italijanskoj tehnologiji. Prosušen, sa 40% vlage, dobro sterilisan, bez nematoda i semena korova, upakovan u vreće 10, 20, 50, 80 i 250 litara. Ima blago kiselu reakciju 5,5-6,5 pH. Ima dosta visok vodni kapacitet, raspolaže sa povoljnim sastavom mikroelemenata, ne sadrži štetne i opasne materije. Sa druge strane, sadrži sve što je biljci potrebno u najosetljivijem peridu života", navodi Miljković.

Šta kada setva nije u kontejnerima?

U toplim lejama koristi se mešavina baštenske i šumske zemlje i količina rečnog peska, pomešanim sa organskim đubrivom (kompost, treset ili pregoreo stajnjak).

"Ovaj način se uglavnom koristi pri proizvodnji rasada, za kasnu proizvodnju za otvoreno, gde se setva ne vrši u kontejnerima. Preporučuje se upotreba gotovog supstrata u površinskom sloju, odnosno sloju u kojem se razvija koren biljaka", zaključuje Mira Miljković.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Supstrat Setva Zemljište Rasad Mira Miljković