Mikropovrće je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta.
Gajenje mikropovrća poslednjih godina postaje sve popularnije kako u svetu tako i kod nas u Srbiji. Ove gajene vrste predstavljaju mladi izdanci povrća koji se koriste u ishrani. Veći su od klica, a manji od rasada. Najčešća visina u trenutku korišćenja je od 2,5 - 10 centimetra, u zavisnosti od biljne vrste. Odlike ovog malog povrća su: intezivan ukus, visok sadržaj vitamina (C, E i K) kao i minerala, vlakana, aminokiselina i proteina. Gajenje je jednostavno, moguće i na prozorskoj dasci.
Najpodesniji su prozori na južnoj strani koji imaju dovoljno svetlosti čitavog dana koje je neophodno mladim biljkama za normalan rast (do 12 sati dnevne svetlost). U nedostatku dnevne svetlosti, može da se primeni i dopunsko veštačko osvetljenje, kako se mlade biljke ne bi izduživale i bile podložne bolestima i kako bi postigle što veći stepen kvaliteta. Najčešće se u ishrani koriste razne salate, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cvekla, korijander, pšenica, motovilac, grašak, amarant, luk iz semena, rukola, spanać, cikorija, dragoljub i brojne druge vrste.
Najukusnije su kupusnjače, a kulinari najčešće za dekoracije primenjuju mikropovrće crvene boje. Uzagaja se radi malih hrskavih izdanaka, kao i atraktivnog izgleda. Začinske biljke koje su idealne za ovo gajenje i brzo rastu su: bosiljak, korijander, gorušica, a izuzetno su ukusni suncokret i dragoljub.
Seme koje se koristi mora biti kvalitetno, netretirano, poželjno da potiče iz organske proizvodnje kako bi i mikropovrće bilo što kvalitetnije. Ono je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta. Za uspešno gajenje neophodna je plitka posuda koju se puni supstratom. Ove posude trebale bi da budu najmanje osam centimetara i da na dnu imaju rupice za drenažu (odvod suvišne vode).
Supstrat treba da ima određeni kvalitet - namenjen za gajenje rasada na organski način. Debljina sloja trebalo bi da se kreće od četiri do šest centimetara i najčeće zavisi od veličine semena. Pre setve, supstrat zalivamo vodom, setvu obavljamo gusto, ali ne sme da bude ni pregusto. Posejano seme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posuda se prekrije tankom folijom.
Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i porast mikropovrća treba da je oko 20ºC. Zalivanja se vrši prskanjem, najčešće manjim prskalicama jer klasično zalivanje može da ispere tanak sloj supstrata. Folija se stavlja kako bi zadržala vlagu u zoni semena i osigurala bolje nicanje. Mikropovrće se zaliva redovno ali nikako preterivati jer može da dođe do pojave buđi i propadanja biljaka.
Razvojni ciklus mladih biljčica traje 10 - 15 dana. Berba se obavlja ručno, makazama. Značaj mikropovrća ima veliku prednost jer sa malim količinama hrane, organizam dobija mnogo hranljivih materija jer biljke u toj fazi još koriste energiju za rast klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakna, objašnjava diplomirani inženjer povrtarstva, Dragan Mijušković, iz PSSS Jagodine.
Izvori
Tagovi
Jelena Wilson
pre 4 godine
Hvala
VericaM
pre 4 godine
Možda ovde: http://ekodar.rs/supstrat.html
Jelena Wilson
pre 4 godine
Dobar dan, zanima me gde mogu kupiti dobar organskinsupstrat za mikro bilje u Srbiji"¿