• Malo povrće
  • 21.11.2019. 12:00

Za zimske dane - najzdravije je mikropovrće

Mikropovrće je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta.

Foto: Jana Mitrović
  • 415
  • 27
  • 0

Gajenje mikropovrća poslednjih godina postaje sve popularnije kako u svetu tako i kod nas u Srbiji. Ove gajene vrste predstavljaju mladi izdanci povrća koji se koriste u ishrani. Veći su od klica, a manji od rasada. Najčešća visina u trenutku korišćenja je od 2,5 - 10 centimetra, u zavisnosti od biljne vrste. Odlike ovog malog povrća su: intezivan ukus, visok sadržaj vitamina (C, E i K) kao i minerala, vlakana, aminokiselina i proteina. Gajenje je jednostavno, moguće i na prozorskoj dasci.

Najpodesniji su prozori na južnoj strani koji imaju dovoljno svetlosti čitavog dana koje je neophodno mladim biljkama za normalan rast (do 12 sati dnevne svetlost). U nedostatku dnevne svetlosti, može da se primeni i dopunsko veštačko osvetljenje, kako se mlade biljke ne bi izduživale i bile podložne bolestima i kako bi postigle što veći stepen kvaliteta. Najčešće se u ishrani koriste razne salate, potočarka, bosiljak, kupusnjače, cvekla, korijander, pšenica, motovilac, grašak, amarant, luk iz semena, rukola, spanać, cikorija, dragoljub i brojne druge vrste.

Atraktivno povrće crvene boje

Najukusnije su kupusnjače, a kulinari najčešće za dekoracije primenjuju mikropovrće crvene boje. Uzagaja se radi malih hrskavih izdanaka, kao i atraktivnog izgleda. Začinske biljke koje su idealne za ovo gajenje i brzo rastu su: bosiljak, korijander, gorušica, a izuzetno su ukusni suncokret i dragoljub.

Seme koje se koristi mora biti kvalitetno, netretirano, poželjno da potiče iz organske proizvodnje kako bi i mikropovrće bilo što kvalitetnije. Ono je bogatije od četiri do četrdeset puta hranivima od gajenih povrtarskih vrsti i ima veliki uticaj na izlučivanje otrova i teških metala iz organizma, kao i za jačanje imuniteta. Za uspešno gajenje neophodna je plitka posuda koju se puni supstratom. Ove posude trebale bi da budu najmanje osam centimetara i da na dnu imaju rupice za drenažu (odvod suvišne vode).

Kvalitetan supstrat kao preduslov

Supstrat treba da ima određeni kvalitet - namenjen za gajenje rasada na organski način. Debljina sloja trebalo bi da se kreće od četiri do šest centimetara i najčeće zavisi od veličine semena. Pre setve, supstrat zalivamo vodom, setvu obavljamo gusto, ali ne sme da bude ni pregusto. Posejano seme se prekrije tankim slojem supstrata, zalije prskalicom i posuda se prekrije tankom folijom.

Optimalna temperatura za klijanje, nicanje i porast mikropovrća treba da je oko 20ºC. Zalivanja se vrši prskanjem, najčešće manjim prskalicama jer klasično zalivanje može da ispere tanak sloj supstrata. Folija se stavlja kako bi zadržala vlagu u zoni semena i osigurala bolje nicanje. Mikropovrće se zaliva redovno ali nikako preterivati jer može da dođe do pojave buđi i propadanja biljaka.

Mikropovrće - lako za proizvodnju

Razvojni ciklus mladih biljčica traje 10 - 15 dana. Berba se obavlja ručno, makazama. Značaj mikropovrća ima veliku prednost jer sa malim količinama hrane, organizam dobija mnogo hranljivih materija jer biljke u toj fazi još koriste energiju za rast klice pa imaju visoku koncentraciju vitamina, minerala, proteina, aminokiselina, enzima i vlakna, objašnjava diplomirani inženjer povrtarstva, Dragan Mijušković, iz PSSS Jagodine.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Mikro povrće Mlade biljke Gajenje rasada Posejano seme Optimalna temperatura Razvojni ciklus Dragan Mijušković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Blagorodni septembar