Pre presađivanja biljaka u plastenik, poželjno je da se izvrši osnovna zaštita na bazi bakra. Radi sprečavanja poleganja rasada gajenih useva, treba izvršiti zalivanje fungicidima.
Presađivanje krastavca u plastenicima u završnoj je fazi dok se početak presađivanja paprike i paradajza očekuje nakon prve dekade aprila. U zavisnosti od tipa i načina proizvodnje ovog povrća, u pojedinim plastenicima već je izvršeno presađivanje, posebno kod proizvođača koji imaju savremene plastenike, navodi savetodavac Živko Šašić za PSSRS.
Pre presađivanja rasada u plastenik, poželjno je da se izvrši osnovna zaštita na bazi bakra. Radi sprečavanja poleganja rasada gajenih biljaka treba izvršiti zalivanje biljaka fungicidima na bazi: propamokarb hidrohlorid ili propamokarb fosetil. Količine i koncentracije fungicida zavise od: faze razvoja rasada, veličine čaša u kojima je rasad, kao i starosti rasada.
Nakon presađivanja biljaka u plastenike, vrši se prvo navodnjavanje, a sa prvim ili drugim navodnjavanjem poželjno je da se izvrši prihrana NPK đubrivima sa naglašenim sadržajem fosfora, npr. formulacije 1:3:1 ili 1:4:1.
Za smanjenje stresnih situacija koriste se preparati kao što su: amino - kiseline, fitohormoni, morske alge i dr. Primena ovih preparata može biti preko lista (folijarno) ili prilikom navodnjavanja (fertirigacija).
Svi ovi preparati pomažu biljci da lakše podnese stresne uslove koji nastaju tokom vegetacije. Stresni uslovi za biljke mogu biti: povišena ili smanjena temperatura vazuha, povišena ili smanjena vlažnost vazduha, višak ili nedostatak vode, smanjena količina svetlosti. Stimulisanje rasta i razvijanja korena jako je bitno u prvim fazama razvoja biljke nakon presađivanja, zato što ako imamo jak i razvijen koren možemo i očekivati dobar rast, cvetanje i zametanje plodova.
Pored svega navedenog, obavezno je svakodnevno provetravanje plastenika.
U uslovima prosečnih dnevnih temperatura (za svaki mesec) provetravanje se obavlja od kasnih jutarnjih časova do ranih popodnevnih, a u slučajevima kada je temperatura znatno manja od prosečnih, provetravanje se izvodi jednom dnevno u intervalu koji je prilagođen spoljašnjoj temperaturi (pola sata, sat, sat i po i sl.).
Tagovi
Autorka