Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 11.04.2019. 10:00

Zaštita i đubrenje presađenih biljaka u plastenicima

Pre presađivanja biljaka u plastenik, poželjno je da se izvrši osnovna zaštita na bazi bakra. Radi sprečavanja poleganja rasada gajenih useva, treba izvršiti zalivanje fungicidima.

Foto: Depositphotos/Scharfsinn
  • 1.627
  • 17
  • 0

Presađivanje krastavca u plastenicima u završnoj je fazi dok se početak presađivanja paprike i paradajza očekuje nakon prve dekade aprila. U zavisnosti od tipa i načina proizvodnje ovog povrća, u pojedinim plastenicima već je izvršeno presađivanje, posebno kod proizvođača koji imaju savremene plastenike, navodi savetodavac Živko Šašić za PSSRS

Pre presađivanja rasada u plastenik, poželjno je da se izvrši osnovna zaštita na bazi bakra. Radi sprečavanja poleganja rasada gajenih biljaka treba izvršiti zalivanje biljaka fungicidima na bazi: propamokarb hidrohlorid ili propamokarb fosetil. Količine i koncentracije fungicida zavise od: faze razvoja rasada, veličine čaša u kojima je rasad, kao i starosti rasada.

Kako sprečiti poleganje rasada?

Nakon presađivanja biljaka u plastenike, vrši se prvo navodnjavanje, a sa prvim ili drugim navodnjavanjem poželjno je da se izvrši prihrana NPK đubrivima sa naglašenim sadržajem fosfora, npr. formulacije 1:3:1 ili 1:4:1.

Za smanjenje stresnih situacija koriste se preparati kao što su: amino - kiseline, fitohormoni, morske alge i dr. Primena ovih preparata može biti preko lista (folijarno) ili prilikom navodnjavanja (fertirigacija).

Napravite sami: biostimulatori rasta

Svi ovi preparati pomažu biljci da lakše podnese stresne uslove koji nastaju tokom vegetacije. Stresni uslovi za biljke mogu biti: povišena ili smanjena temperatura vazuha, povišena ili smanjena vlažnost vazduha, višak ili nedostatak vode, smanjena količina svetlosti. Stimulisanje rasta i razvijanja korena jako je bitno u prvim fazama razvoja biljke nakon presađivanja, zato što ako imamo jak i razvijen koren možemo i očekivati dobar rast, cvetanje i zametanje plodova.

Pored svega navedenog, obavezno je svakodnevno provetravanje plastenika.

Zašto je važno provetravanje plastenika?

U uslovima prosečnih dnevnih temperatura (za svaki mesec) provetravanje se obavlja od kasnih jutarnjih časova do ranih popodnevnih, a u slučajevima kada je temperatura znatno manja od prosečnih, provetravanje se izvodi jednom dnevno u intervalu koji je prilagođen spoljašnjoj temperaturi (pola sata, sat, sat i po i sl.).


Tagovi

Presađivanje povrća Zaštita Đubrenje Plastenička proizvodnja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.