Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bespilotna letelica
  • 20.03.2021. 07:30

Zaštita od štetočina u stakleniku: Dron u letu uništava moljca?

Rob Ban je holandski proizvođač kres salate, a u svom stakleniku koristi bespilotne letelice kako bi zaštitio biljke od moljaca.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 123
  • 21
  • 0

Holandski uzgajivač kres salate, Rob Ban angažovao je visokotehnološke pomagače za suzbijanje štetočina u svojim staklenicima. Dronovi veličine dlana traže i uništavaju moljce koji se hrane biljkama. To sprečava i pojavu novih gusenica.

"Uzgajam proizvode za koje ne mogu dobiti certifikat ako koristim pesticide, ali ni ne želim da ih koristim" rekao je ovaj proizvođač i vlasnik kompanije "Koppert Cress". 

Razlikuju loše i korisne insekte?

Ovaj ljubitelj inovativne tehnologije, čiji je staklenik obasjan ružičastim svetlom LED lampica, obratio se kompaniji "PATS Indoor Drone Solution". Ona razvija autonomne sisteme bespilotnih letelica koje služe kao stražari u stakleniku i štite biljke, piše moosejawtoday. Reč je o uređajima koji su opremljeni posebnim kamerama za skeniranje vazdušnog prostora, a kada "snime" moljce, ubijaju ih u vazduhu, nalećući na njih. 

"Dakle, shvate gde moljac leti, usmere se prema njemu i unište ga", pojašnjava glavni direktor PATS-a, Kevin van Heke. Inače, ovaj sistem je prvobitna ideja studenata sa Tehničkog univerziteta u Delftu koji su je osmislili pitajući se da li bi možda mogli da koriste dronove za ubijanje komaraca koji noću zuje, bodu i ne daju im spavati. 

Osim dronova, u ovom stakleniku za zaštitu od štetočina koriste entomofagne insekte i feromonske zamke. Ban kaže da je sistem upravljanja bespilotnim letelicama dovoljno pametan da može da razlikuje korisne i loše insekte.

"Ne želite da ubijete bubamaru, jer je ona vrlo korisna protiv lisnih vašiKorisni insekti su ponekad vrlo skupi - platim najmanje 50 centi za jednu bumbaru pa ne želim da budu uništeni", pojasno je.

Međutim, ovaj start-up još uvek radi na usavršavanju svoje tehnologije zaštite.

"To je još uvek proizvod u razvoju, ali za sada imamo vrlo dobre rezultate", kazao je izvršni direktor PATS-a, Bram Tijmons.

Ban takođe priznaje da sistem još uvek treba da se doradi.

"Mislio sam da će mi biti potrebno više dronova, ali sam shvatio da je njima lakše upravljati kada ih je manje", zaključio je.

Više pogledajte u videu: 


Povezana biljna vrsta

Kres salata

Kres salata

Engleski naziv: Cress | Latinski naziv: Lepidium sativum L. convar. sativum

Kres salata je jednogodišnja, samonikla biljka koja raste uz reke, puteve i na ostalim ruderalnim staništima. Kao povrće koristi se mlada rozeta lišća, oko 30 dana nakon setve,... Više [+]

Tagovi

Dron Bespilotna letelica Zaštita Moljci Staklenik Kres salata


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.