Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bebi spanać
  • 16.11.2024. 12:00

Zašto je bebi spanać tajna svake zdrave kuhinje i kako ga uzgojiti?

Najbolje vreme za setvu je proleće ili jesen kada su temperature umerene. Spanać voli hladnije uslove.

Foto: Shutterstock/Nataliia Doroshenko
  • 144
  • 64
  • 0

Bebi spanać je mladi, nežni list spanaća (Spinacia oleracea) koji se bere ranije nego običan. Njegova popularnost dolazi iz blage arome, jednostavne pripreme i visokih nutritivnih vrednosti. Ima mekane listove, bogat je hranljivim sastojcima i lako se uključuje u različite recepte.

U ovom tekstu saznaćete kako se sadi, održava i bere, ali i koje zdravstvene prednosti donosi. Takođe, objašnjeni su načini pripreme svežeg, blanširanog i dinstanog, kao i saveti za čuvanje kako bi zadržao svežinu i nutritivnu vrednost.

Setva u proleće ili jesen

Bebi spanać uspeva u dobro dreniranoj, blago kiselkastoj zemlji (pH 6-7). Pre sjetve, zemlju je najbolje obogatiti kompostom ili organskim đubrivom. Zemlja treba da bude rastresita i lagano vlažna, kako bi seme lakše klijalo.

Najbolje vreme za setvu je proleće ili jesen kada su temperature umerene. Spanać voli hladnije uslove, pa se preporučuje sadnja pri temperaturama između 10-20 °C.

Voli hladnije uslove, pa se preporučuje sadnja pri temperaturama između 10-20 °C (Foto: Shutterstock/Julia Cherk)

Seme se seje na dubini od 1 cm s razmakom od 5 cm između svake biljke i 20 cm između redova. Nakon setve, zemlja se zaliva blagim mlazom vode, kako bi seme dobilo potrebnu vlagu za klijanje.

Klija za 7-10 dana, a mladi spanać je spreman za berbu otprilike tri do četiri sedmice nakon setve. Redovno zalivanje je važno, ali treba izbegavati preveliku vlažnost koja može dovesti do truljenja korijena. Malčiranje oko biljke može pomoći u zadržavanju vlage i sprečavanju rasta korova.

Održavanje bebi spanaća

Kod zalivanja održavajte zemljište vlažnim, ali ne previše mokrim. Suša može usporiti rast, dok prekomerno zalivanje vodi do truljenja.

Spanać ne zahtijeva puno đubriva, ali ga možete dodati blagi sloj komposta ili tekuće đubrivo jednom svake dve nedelje.

Ova kultura može biti podložna pepelnici i plamenjači. Dobra ventilacija i izbegavanje prekomerne vlage smanjuju rizik od bolesti.

Više ciklusa berbe

Za berbu je spreman kada listovi dostignu veličinu između 5 i 10 cm. Optimalno vreme berbe je ujutru dok su listovi još sveži.

Berba se obavlja nežno trgajući listove rukom ili oštrim makazama, pazeći da se ne ošteti koren. Ako se ostavi koren, biljka može nastaviti da raste, omogućavajući više ciklusa berbe.

Skladištenje bebi spanaća

Da bi ostao svež, preporučuje se skladištenje u frižideru u zatvorenoj kesici ili posudi.

Svež može trajati do pet dana u frižideru, dok blanširani može trajati do sedam dana.

Vrlo je niskokaloričan i sadrži samo oko 23 kalorije na 100 grama. Uz to, ima visok sadržaj vlakana, što pomaže osećaju sitosti. U 100 grama takođe se nalazi oko: 2,9 g proteina, 3,6 g ugljenih hidrata (od čega je 2,2 g vlakana) i 0,4 g masti.

Ovaj nutritivni profil čini ga odličnim izborom za one koji žele zdravu, laganu hranu koja je bogata vitaminima i mineralima, a siromašna kalorijama.

Zdravstvene i nutritivne vrednosti

Bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima, što ga čini odličnim izborom za zdravu ishranu.

Sadrži vitamine A, C, i K, koji su važni za zdravlje očiju, kože i krvnih sudova. Od minerala, bogat je gvožđem, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom, koji doprinose funkciji mišića, srca i kostiju. Sadrži i antioksidanse, lutein i beta-karoten, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Ima malo kalorija, što ga čini idealnim za dijetalne programe. Redovna konzumacija može poboljšati probavu, jačati imunitet i podržati zdravlje srca. 

Priprema u kuhinji

U kuhinji se može upotrebljavati kao salata, za pripremu smutija, supice i čorbe, kao prilog uz jelo ili u sendviču. Sveži je savršen za salate jer je blag i ukusan. Može se kombinovati sa drugim povrćem, voćem, semenkama i laganim prelivima. Listove svežeg možete dodati u smutije za dodatne vitamine i minerale bez promene ukusa.

Blanširanje je proces brzog kuvanja u kipućoj vodi, zatim hlađenja u hladnoj vodi, kako bi se očuvale hranljive vrednosti i boja. Uronite listove u kipuću vodu na 30 sekundi, zatim ih odmah stavite u hladnu vodu. Ovaj proces omekšava spanać i smanjuje gorčinu, ali čuva vitamine. Takav možete koristiti kao prilog, dodatak testenini ili rižotu, u omletima ili kao punjenje za pite.

Kuvanje na pari je zdrav način pripreme, jer zadržava najviše hranljivih materija. Stavite listove u posudu za paru na 2-3 minute, dok ne omekšaju. Zatim ih možete dodati u različita jela.

Dinstanje na laganoj vatri sa malo maslinovog ulja i belog luka daje spanaću bogatiji okus. Na malo maslinovog ulja kratko propržite beli luk, zatim dodajte spanać i pržite minut do dva. Posolite i poslužite kao prilog ili dodatak testeninama.


Tagovi

Zdrava hrana Bebi spanać Uzgoj spanaća Saveti za uzgoj Priprema bebi spanaća Setva spanaća Berba spanaća


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.