Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 07.08.2023. 07:30

Zašto je centar krtole krompira crn?

Na spoljnoj strani nema vidljivih simptoma, a oštećenje se vidi tek kada presečemo krtolu.

Zašto je centar krtole krompira crn?
Foto: TW/javorkaf
  • 362
  • 28
  • 0

Potrošači se žale da prilikom rezanja krompira otkriju različita oštećenja u unutrašnjosti krtole. Stres, gljivice, virusi, štetočine, neadekvatne agrotehničke mere, visoke temperature, snabdevenost vodom su najčešći razlozi koji dovode do ove pojave.

Zajedničko je za sve pojave da se ne uočavaju spoljašnim pregledom, nego tek kad presečemo krompir. U većini slučajeva ostatak se može iskoristiti za jelo, ali to zavisi koliko je oštećenje zahvatilo središte, da li je prijatnog mirisa, da li je oštećenje suvo ili sluzavo, od starosti. U slučaju da je star, ima veliku zahvaćenu površinu, sluzav ili utvrdite prisustvo štetočina bolje da ga bacite.

Dva najčešća poremećaja

Šuplje srce je promena koja se ne može uočiti na spoljnoj strani krtola. Početni simptomi se javljaju u samom centru u vidu malih, smeđih lezija koje vremenom postaju veće i postaju šuplje. Tkivo oko ivice pukotine je u početku ružičasto, a zatim postaje smeđe. Na pojavu šupljina utiču visoke temperature koje se javljaju toko intenzivnog rasta i razvoja, skladištenja i transporta ili zbog povreda prilikom manipulacije.

Pojava šupljeg srca se prevenira odgovarajućom agrotehnikom, biljnom ishranom i zalivanjem useva tokom sušnog perioda. Voda je bitan uzrok i neravnomerno zlivanje je često osnovni razlog nastanka. Posle perioda suše mogu doći obilne kiše ili zalivanje i to uzrokuje neravnomeran rast, tkivo se cepa i nastaje šupljina. Pre vađenja se pokosi ili uništi nadzemna masa i pazimo da ne bacamo krtole. U skladištu obezbediti dobru cirkulaciju vazduha.

I za crno srce važi da se na spolja ne vide nikakve promene, mada se retko mogu javiti vlažne, ružičaste ili crne pege. U samoj krtoli središnji deo postaje tamno obojen, a nekad bude zahvaćeno kompletno tkivo do pokožice. Oboleli deo se suši, postaje čvrst i nastaju šupljine. Pojava nastaje zbog problema u metabolizmu kiseonika, prilikom poplava, kada je zemljište pregrejano ili u skladištima koja imaju slabu ventilaciju, odnosno kada dođe do pregrejavanja u periodu razvoja, transporta i skladištenja.

Bolesti i štetočine kao uzrok

Rđa, ali i neki virusu mogu biti uzrok promena u središtu krtole, ali i štetočine poput žičara, larvi gundelja ili psilida. Za sve njih važi pravilo da se o usevu krompira treba brinuti od izbora parcele, semenski krtola, preko prihrane, navodnjavanja i zaštite tokom vegetacije do vađenja, transportovanja i skladištenja.

Što je biljka pod većim stresom tokom rasta i razvoja veća je verovatnoća pojave. Moramo paziti da su biljke dobro snabdevene vodom, kalijumom i kalcijumom, jer su veliki potrošači. Zbog toga se pobrinite da krompiru pružite sve uslove.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Crno srce krompira Šuplje srce krompira Krtole krompira Bolest krompira Crne krtole


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.