Pretraživanje tekstova
Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cene dostižu nivoe bez presedana.
Sigurno ste primetili da je karfiol za mnoge postao pravi luksuz. Ponegde glavica, i to srednje veličine košta čak tri evra na evropskom tržištu, a kod nas prema izveštaju STIPS-a od 200 do čak 280 dinara za kilogram.
Razlog zbog kog mu je cena tako porasla je suša te rastući troškovi. Površine pod ovom povrtnom kulturom su smanjene u Španiji koja je vodeći proizvođač, prenosi FreshPlaza.
Pored navedenih faktora veliki su gubici koji su uzrokovani nepovoljnim uslovima. Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cene dostižu nivoe bez presedana.
Ključan faktor je suša i nedostatak vode. U španskoj Mursiji kiša nije padala dug vremenski period i sve je više ograničenja za korišćenje vode u svrhu navodnjavanja na glavnim područjima uzgoja.
Suvo i preterano toplo vreme zabeleženo tokom sadnje dovelo je do propadanja pojedinih useva i smanjenja prinosa.
Značajno su porasli troškovi proizvodnje poslednjih godina pa se uzgaja sve manje karfiola. I semenske kuće beleže pad prodaje semena ove povrtnice. Mnogi poljoprivrednici su zbog isplativosti prešli na uzgajanje zelene salate, jer joj je potrebno manje vode, manji su troškovi i veći prinosi.
Ponuda je ograničena i u francuskoj Bretanji gde su oluje nanele štetu prinosu. Kutija karfiola tamo je koštala do 30 evra.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Karfiol Španija Proizvodnja karfiola Uzgajanje karfiola Luksuzna roba Suša Nedostatak vode Cena karfiola
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Nisu kolačići -- sapunići su glicerinski, sa blagom bazom i mirisom, a pravi i Maja Tarbuk!