Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cene dostižu nivoe bez presedana.
Sigurno ste primetili da je karfiol za mnoge postao pravi luksuz. Ponegde glavica, i to srednje veličine košta čak tri evra na evropskom tržištu, a kod nas prema izveštaju STIPS-a od 200 do čak 280 dinara za kilogram.
Razlog zbog kog mu je cena tako porasla je suša te rastući troškovi. Površine pod ovom povrtnom kulturom su smanjene u Španiji koja je vodeći proizvođač, prenosi FreshPlaza.
Pored navedenih faktora veliki su gubici koji su uzrokovani nepovoljnim uslovima. Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cene dostižu nivoe bez presedana.
Ključan faktor je suša i nedostatak vode. U španskoj Mursiji kiša nije padala dug vremenski period i sve je više ograničenja za korišćenje vode u svrhu navodnjavanja na glavnim područjima uzgoja.
Suvo i preterano toplo vreme zabeleženo tokom sadnje dovelo je do propadanja pojedinih useva i smanjenja prinosa.
Značajno su porasli troškovi proizvodnje poslednjih godina pa se uzgaja sve manje karfiola. I semenske kuće beleže pad prodaje semena ove povrtnice. Mnogi poljoprivrednici su zbog isplativosti prešli na uzgajanje zelene salate, jer joj je potrebno manje vode, manji su troškovi i veći prinosi.
Ponuda je ograničena i u francuskoj Bretanji gde su oluje nanele štetu prinosu. Kutija karfiola tamo je koštala do 30 evra.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka