Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena karfiola
  • 26.12.2023. 15:00

Zašto je karfiol ove godine tako skup?

Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cene dostižu nivoe bez presedana.

Foto: Depositphotos/EsinDeniz
  • 133
  • 34
  • 0

Sigurno ste primetili da je karfiol za mnoge postao pravi luksuz. Ponegde glavica, i to srednje veličine košta čak tri evra na evropskom tržištu, a kod nas prema izveštaju STIPS-a od 200 do čak 280 dinara za kilogram. 

Razlog zbog kog mu je cena tako porasla je suša te rastući troškovi. Površine pod ovom povrtnom kulturom su smanjene u Španiji koja je vodeći proizvođač, prenosi FreshPlaza.

Velika potražnja

Pored navedenih faktora veliki su gubici koji su uzrokovani nepovoljnim uslovima. Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cene dostižu nivoe bez presedana.

Ključan faktor je suša i nedostatak vode. U španskoj Mursiji kiša nije padala dug vremenski period i sve je više ograničenja za korišćenje vode u svrhu navodnjavanja na glavnim područjima uzgoja.

Suvo i preterano toplo vreme zabeleženo tokom sadnje dovelo je do propadanja pojedinih useva i smanjenja prinosa.

Evropska nestašica karfiola

Značajno su porasli troškovi proizvodnje poslednjih godina pa se uzgaja sve manje karfiola. I semenske kuće beleže pad prodaje semena ove povrtnice. Mnogi poljoprivrednici su zbog isplativosti prešli na uzgajanje zelene salate, jer joj je potrebno manje vode, manji su troškovi i veći prinosi.

Ponuda je ograničena i u francuskoj Bretanji gde su oluje nanele štetu prinosu. Kutija karfiola tamo je koštala do 30 evra.


Povezana biljna vrsta

Karfiol

Karfiol

Sinonim: - | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Karfiol je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potiče s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po celom svetu. Korenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

Karfiol Španija Proizvodnja karfiola Uzgajanje karfiola Luksuzna roba Suša Nedostatak vode Cena karfiola


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.