Pretraživanje tekstova
Osim u kulinarstvu, koriste se u narodnoj medicini.
Na rotkvice Raphanus sativus često zaboravimo, a one su i te kako zdravo povrće. Naš organizam će nam biti zahvalan na njihovoj konzumaciji. Stari Grci su je prinosli kao žrtvu bogovima.
Kako smo već pisali, ova jednogodišnja biljka koja se može uzgajati kao prolećna i jesenja vrsta. Nije zahtevna za uzgoj, a iako je nama većinom poznata samo kao crvena može biti još i crna, žuta, zelena i u grimiznoj boji.
Više je razloga zbog koji se možete odlučiti za uzgoj rotkvice, a mi izdvajamo top 10:
1. Izuzetno su lekovite;
2. Imaju kratku vegetaciju;
3. Možete ih uzgajati u saksiji ili ambalaži od jaja koje držite na balkonu;
4. Koriste se i mladi listovi za pripremu salata, variva i smutija;
5. Olakšaće vam varenje hrane, jer podstiče lučenje želučanih sokova;
6. U 100 gr ima samo 16 kcal;
7. Pomaže kod izbacivanja sluzi iz disajnih organa;
8. Reguliše rad žuči;
9. Nazivaju je čuvarom jetre, jer čisti otrovne materije;
10. Vitaminska je bomba koja najranije dospeva.
Ovaj sirup je blag i ima lep ukus. Biće vam potrebno 450 gr rotkvica,125 gr meda, sok od jednog limuna. Rotkvice oprati, usitniti i pomešajte sa medom i sokom od limuna.
Ostavite u poklopljenoj staklenoj tegli sledeća 24 h na hladnom mestu. Nakon toga procedite u oprane staklene tegle i koristite pre jela po jednu kašiku.
Tagovi
Rtikvice Sirup zaiskašljavanje Sirup od rotkvice Raphanus sativus
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li su ofarbana i kod vas? 😊