Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Futoški kupus
  • 06.11.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Futog

Zbog loše godine, ni proizvođači organskog kupusa ne traže višu cenu?

Kako kaže Dragan Aćimović iz Futoga, loša je godina, pa ne mogu da traže pokriće u ceni kupusa. Ipak, ističe da razlike između cene organskog i konvencionalnog futoškog kupusa uvek ima. 

Foto: Aleksandar Radetić
  • 371
  • 64
  • 0

Berba organskog futoškog kupusa, koji Dragan Aćimović sa svojom porodicom uzgaja u Futogu na parceli u blizini Dunava, ove godine kasni 20 do 30 dana zbog dugog i sušnog leta, koje je usporilo rast samog ploda. Prve glavice braće se narednih dana.

"Ove godine je, što se tiče vegetacije, list jako dobar, ali je glavica još uvek u fazi razvoja. Nema dovoljno zrelih glavica za sečenje. Tokom leta su bilo jako visoke temperature bez padavina. A te padavine nama dobro dođu, kupusu, u suštini, jer mu spuste temperaturu, rashlade ga bar par dana", kaže Aćimović i dodaje da ove godine nisu imali problema sa bolestima.

Ne mogu da se traže pokriće u ceni

Naš sagovornik naglašava da cena ovogodišnjeg organskog futoškog kupusa koja se kreće između 120 i 130 dinara po kilogramu ne može da pokrije sve troškove ulaganja, premda oni i ne traže iznos koji organska proizvodnja zahteva jer bi on bio znatno veći. Kako kaže, loša je godina, pa ne mogu da traže pokriće u ceni kupusa. Ipak, ističe da razlike između cene organskog i konvencionalnog futoškog kupusa uvek ima

Cena ovogodišnjeg organskog futoškog kupusa kreće se između 120 i 130 dinara po kilogramu

"Da, razlika mora da postoji da bi bila isplativa proizvodnja jer sama proizvodnja organskog povrća i voća je jako zahtevna. Treba dosta da se angažuje radne snage i to se obično, pošto je moje gazdinstvo na oko jedan hektar, mi sve to radimo porodično. Ako je potrebno nekada da se angažuje neke nedelje ili nekog dana neki radnik onda se to angažuje tu iz okoline."

Cene repromaterijala neće uticati na dalju prizvodnju

Naš sagovornik ističe da će zbog problema sa nejednakim rastom glavica kupusa dogodine biti oprezniji sa datumom setve, pa će gledati da na proleće to učine ranije no inače. Povećanje cena repromaterijala neće toliko uticati na njihovu dalju organsku proizvodnju jer uglavnom sve poslove obavljaju ručno i bez hemije.

Porodica Aćimović se već decenijama bavi organskom proizvodnjom, Dragan je posao preuzeo od dede, a 2013. su dobili sertifikat u organskoj proizvodnji. Osim organskog futoškog kupusa, proizvode i organski luk, krompir, šargarepu, spanać, blitvu i drugo povrće. Od voća uzgajaju organske višnje, jagode, maline i jabuke. Ljubav prema ovakvoj proizvodnji razvili su zbog svojih potreba, a s plasmanom su počeli kako bi i drugima ponudili zdravije proizvode.

Više u prilogu Agrokluba:

 


Foto prilog


Tagovi

Futoški kupus Organski kupus Dragan Aćimović Cene organskih proizvoda Organska proizvodnja


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao