Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena povrtna stenica
  • 02.10.2018. 14:00

Zelena povrtna stenica - štetočina koja napada povrće, voće i vinovu lozu

Stenice se hrane sokovima biljaka i na mestima uboda dolazi do promene boje ploda, pa oni gube tržišnu vrednost.

Foto: Wikipedia / Hectonichus
  • 5.066
  • 214
  • 0

Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) je jedna od novih štetočina, koja se pojavila usled klimatskih promena. Potiče iz tropskih i suptropskih krajeva, a transportom se proširila u područja gde joj pogoduju vremenski uslovi, gde ima dovoljno hrane i nema prirodnih neprijatelja. Kod nas je prvi put registrovana 2007.godine. Javlja se na usevima paprike, paradajza, krompira, boranije, soje, kukuruza, kao i u zasadima voća i vinove loze.

Kako izgleda zelena povrtna stenica?

Odrasli insekti su dugi 14-16 mm, a muške jedinke su nešto manje. Mogu biti žuto-zelene boje. Na prednjem delu primećuje se linija od tri male bele mrlje. Stenica ima pet stadijuma - prva tri su žuto-braon boje sa belim ili crnim tačkama, a poslednja dva imaju dve forme: zelena sa crnim tačkama ili crna sa žutim.

Štete čini larva i odrasli insekt

Ženka polaže buretasta jaja na naličje listova u gomilicama. Ona su bele boje kada su položena, a kasnije postaju crvenkasta. Mlade ninfe se pile posle nedelju dana. Štete pričinjavaju i larve i odrasli insekti. Hrane se sokovima biljaka i na mestima uboda dolazi do promene boje ploda, pa oni gube tržišnu vrednost.

"U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine, ali je sistem PIS-a u proteklih nekoliko godina sprovodio oglede u cilju suzbijanja i dobru efikasnost su pokazali insekticidi na bazi a.m.bifentrin - Talstar, Fobos u koncentraciji od 0,05%. Karenca za paradajz je sedam dana. Na manjim površinama pod povrćem, na okućnicama i baštama, mogu se ručno sakupljati", objašnjava dipl. ing. Ljiljana Jeremić.

Povrtna stenica zadaje muke povrtarima u Jagodini i Ćupriji

Tokom jeseni, odrasle jedinke traže skloništa u kojima će provesti zimu pa se vrlo često sreću u urbanim sredinama - često ulaze u kuće i stanove. Insektima u kontaktu sa ljudima ispuštaju nelagodan miris, koji ima ulogu u odbrani, ali ova materija nije opasna za čoveka i ne ugrožava njegovo zdravlje.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zelena povrtna stenica Nezara viridula Ljiljana Jeremić Talstar Fobos


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.