Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrinci
  • 28.05.2019. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Željka Radovac: Bolja opcija je kasna proizvodnja brokolija

"Bolja opcija je kasna proizvodnja, ona koju sada imamo, a to je da ga ovih dana iznosimo u baštu, pa će sečenje doći na leto. Onda brokolija na tržištu manje ima, pa postignemo mnogo bolju cenu", kaže Željka Radovac iz Dobrinaca.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 453
  • 19
  • 0

Povrtari iz Srema uprkos lošim vremenskim prilikama, izneli su rasadu i na otvoreno u bašte i njive. Tako je i u gazdinstvu Radoslava i Željke Radovac iz Dobrinaca, koji na svojim njivama imaju rasad brokolija.

Ovi povrtari rade svašta, a u brokoliju su videli mogućnost za dodatnu zaradu koja može da popuni kućni budžet. I to pod uslovom da se "sve kockice lepo sklope", jer, kako kažu, ova kultura lako može i da te usreći, ali i da unazadi. Tržište je obezbeđeno, ali cena ume da varira, a kako je u pitanju povrće koje mora odmah da se proda, pored svog umeća, treba imati i dosta sreće.

Brokoli: Kako uzgojiti prolećne kupusnjače

Bolja opcija je kasna proizvodnja 

Brokoli gaje na oko pola jutra, tek toliko da mogu da imaju sigurnu proizvodnju, koju mogu da pokriju sopstvenim radom. 

"Nekada smo sredinom januara stavljali rasadu, gde brokoli bude oko šest nedelja, a potom ga iznosimo u baštu. Bolja opcija je kasna proizvodnja, ona koju sada imamo, a to je da ga ovih dana iznosimo u baštu, pa će sečenje doći na leto. Onda ga na tržištu manje ima, pa postignemo mnogo bolju cenu. Primera radi, u okolini Obrenovca se brokoli proizvodi naveliko, ali u plastenicima, a naš na tržište stiže posle obrenovačkog", kaže Željka Radovac.

Na svom imanju gaje sorte grin medžik i naksos. Do berbe brokolija, nakon rasađivanja u baštu, treba da prođe oko 80 dana, pa će stići negde krajem juna, početkom jula, kažu Željka i Radoslav. Poštuje se raspored sadnje, redovi su razmaknuti na oko 60 centimetara, a razmak između svake biljke u jednom redu je oko 40 centimetara. 

Zaštita hemijom je obavezna ali samo do zametka glavice

Supstrat kako kažu mora da bude kvalitetan, seme originalno, a sama proizvodnja je zahtevna, posebno leti.

"Zahteva zalivanje sistemom kap po kap. Reaguje na promene vlažnosti i toplote, pa treba biti obazriv da bi se izbegla plamenjača i druga obolenja. Zaštita hemijom je obavezna, ali samo do perioda do kada se zameću glavice brokolija. Posle toga, zbog karence nema više tretiranja. Jednostavno, ono što mi prodajemo, jedemo i kod kuće," kaže RadoslavOvo naravno kako je dalje rekao nije organska proizvodnja, ali se trude da bude zdravstveno bezbedna i da se što manje prska. "To je moguće postići, jer imamo manju površinu”, govori Radoslav. 

Do berbe brokolija, nakon rasađivanja u baštu, treba da prođe oko 80 dana

Brokoli od 100 do 200 dinara po kilogramu 

Brokoli se seče kada mu glavica dostigne težinu od 400 do 600 grama. Mušterije su sve zahtevnije, pa traže i "bebi" brokoli, težine od 200 do 300 grama, što onda umanjuje računicu. Cena varira, a primera radi, prošlogodišnji letnji koštao je od 100 do 160 dinara po kilogramu. Ova porodica brokoli sadi i na jesen, koji stiže početkom decembra, pa kako ga tada na tržištu nema, cena je još bolja, čak i do 200.

"Kada nema mraza, taj jesenji je još i bolji jer bude i skuplji, mada mogu reći da je otporan i na temprature do minus četiri stepena, pa još kad se pokrije akrilom, proizvodnja je sigurnija. Inače nikad ne sečemo više od 200 - 250 kila, jer ako se odmah ne proda, propada, takva je biljka. Retko kad ga nosim na pijacu, skup je za pijacu, ali i naš narod nema naviku da ga jede", kaže Željka Radovac. 

Zato više kako je pojasnila prodaju na kvantašu, a nekada im dođu i nakupci. "Samo treba imati sreće kada će da dospe. Ako dospe u danima kada je cena niža i naša računica je slabija. Zavisi od tržišta, recimo sutra ga na tržištu nema i cena mu automatski skače, a mi moramo da ga sečemo kad dospe i odmah da prodamo jer ako stoji, on se suši”, kaže Željka Radovac.

Brokoli se seče kada mu glavica dostigne težinu od 400 do 600 grama

Novac od prodaje za popunjavanje kućnog budžeta i nova ulaganja 

Radovci o proširenju površna pod brokolijem ne razmišljaju, jer kako kažu, površinu od oko pola jutra mogu sami da obrade, da manje koriste zaštitna sredstva i da ga lakše rasprodaju. Sav novac od prodaje dobro dođe da se popuni kućni budžet i da se proizvede zdrav proizvod.

Pored brokolija ova porodica gaji i tikvice, kukuruz šećerac, lubenice, dinje, kupus, karfiol. I od svega se zaradi ponešto, ne previše, ali dovoljno za svakodnevni život i nova ulaganja u proizvodnju.


Povezana biljna vrsta

Brokoli

Brokoli

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokoli pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih belančevina, 4-6 g ugljenih hidrata. Ima visok sadržaj karotena pa joj zbog... Više [+]

Tagovi

Brokoli Povrtari Uzgoj brokolija Berba brokolija Radoslav Radovac Željka Radovac


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".