Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozje mleko
  • 09.05.2022. 16:30

Aditivi iz kozjeg mleka umesto proteina u konditorskoj i pekarskoj i industriji?

Ovi aditivi će, u početku, biti dodavani u kozji sir i jogurt i dehidrisane supe.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 158
  • 7
  • 0

Projekat FUNPRO, koji u okviru programa "Ideje" sa pola miliona evra finansira Fond za nauku Vlade Srbije, ima za cilj da napravi funkcionalne aditive na bazi proteina kozjeg mleka i bioaktivnih komponenata izdvojenih iz pečuraka i komine grožđa, koji se mogu dodati u različite prehrambene proizvode i poboljšati njihov kvalitet, bez stvaranja previše otpada i ugrožavanja životne sredine, pišu Večernje novosti.

Ovi aditivi će, u početku, biti dodavani u kozji sir i jogurt i dehidrisane supe.

U razgovoru za ovaj medij, rukovodilac projekta prof. dr Mirjana Pešić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu ističe da je cilj dobiti zdrav proizvod koji, osim nutritivnih komponenti (proteini, ugljeni hidrati, lipidi), ima nešto više što pomaže organizmu da ojača imuni sistem, da se bolje brani od spoljnih faktora, slobodnih radikala i bori sa svakodnevnim stresom.

Slede ispitivanja i analize

Ona navodi da su proteini kravljeg mleka jedan od najviše korišćenih prehrambenih aditiva, ali problem je što oko tri odsto populacije ima alergiju na njih. Izbor je "pao" na kozje mleko, koje je prava riznica zdravlja.

Pečurke, jer imaju izuzetne proteine i kvalitetne polisaharide, za koje se pokazalo da imaju imunomodulatorna, antimikrobna i antikanceregona svojstva.

"Kozje mleko ćemo iskoristiti kao nosač fenolnih jedinjenja i bioaktivnih jedinjenja pečuraka, kako bismo napravili sir, jogurt i dehidrisanu supu. Na ovaj način mlečni proteini, koji se koriste u konditorskoj, pekarskoj, mesnoj industriji, bili bi zamenjeni funkcionalnim aditivima, koji bi tradicionalnim proizvodima dali dodatnu vrednost", kaže Pešićeva.

Na osnovu analize kozijeg mleka bazira tehnologiju proizodnje sira

Projekat traje naredne tri godine, tokom kojih će najpre biti ispitan hemijski sastav sirovina, tehno-funkcionalna svojstva proizvoda, odnosno kako grade pene, emulzije, vezuju vodu. Sledi analiza njihovih funkcionalnih svojstava - antioksidativnih, antiupalnih, antikancerogenih, antimikrobnih, koja mogu poboljšati kvalitet prehrambenih proizvoda i produžiti vek upotrebe. Takođe, uradiće se i provera njihovog ponašanja tokom digestije, odnosno kako se vare u gastrointestinalnom traktu. U laboratorijskim uslovima, istraživači će imitirati uslove ljudskog digestivnog trakta.

Program "Ideje" omogućava finansiranje projekata koji se baziraju na izvrsnim idejama koje mogu u budućnosti imati značajni uticaj na razvoj nauke i istraživanja, privrede i/ili društva u celini, uključivanje izvrsnih istraživača u naučnoistraživački rad, jačanje profesionalnih kapaciteta istraživača i stvaranje novih projektnih timova. Ovo je najveći program Fonda za nauku Republike Srbije.


Tagovi

Kozje mleko Program Ideje Fond za nauku Aditivi Funkcionalni aditivi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...