Pretraživanje tekstova
Svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i đubriva.
Zastupnici u Evropskom parlamentu u Briselu osvrnuli su se na "Inicijativu o efikasnoj upotrebi resursa - smanjenju rasipanja hrane i poboljšanju sigurnosti hrane" na raspravi Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj. Rečeno je da je svako smanjenje bacanja hrane znači i manji pritisak na poljoprivredno zemljište, manji utrošak vode, pesticida i đubriva.
Upozorili su i kako prema nekim procenama domaćinstva najviše doprinose bacanju hrane - u EU čak 53%, zatim sledi prerada sa 19%, sektor usluživanja hrane sa 12%, primarna proizvodnja sa 10%, a trgovina na veliko i malo sa 5%.
"Svaki kilogram voća i povrća koje je stradalo od elementarne nepogode, ali i zbog ruskog embarga, predstavlja gubitak ulaganja i prihoda za poljoprivrednika, koji ne proizvode da bi posle uništavali prinose, već kako bi od njihove prodaje na tržištu mogli i da živ"", složili su se zastupnici.
Potrebno je podržati one metode smanjenja bacanja hrane koje su se dosad pokazale efikasnim, poput lokalne prodaje hrane i kratkih lanaca snabdevanja hranom. Tu je i promotivna edukativna kampanja, koja decu od najmanjih nogu uči da konzumiraju zdravu, svežu i lokalno proizvedenu hranu. Važne su i šeme dostave mleka, svežeg voća i povrća.
Foto: RecycleforShropshire / Flickr
Autorka
Više [+]
Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Da li su ofarbana i kod vas? 😊