Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banica
  • 26.08.2021. 16:00
  • Pirotski okrug, Bela Palanka

Bela Palanka ima banicu, ostatak Srbije pitu

Belopalančani ističu da se u tom kraju pravi banica, a u ostatku Srbije pita, jer belopalanačke domaćice ne kupuju kore već ih "razvlače" ili "suku".

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 358
  • 313
  • 0

Ljubitelji specijalne vrste pite i ovog avgusta mogli su da uživaju u tom kulinarskom specijalitetu na tradicionalnim, 15. Danima banice održanim u Beloj Palanci.

Za gurmane je belopalanačka manifestacija pravi izazov jer na jednom mestu mogu da probaju one najrazličitije - sa sirom, kupusom, krompirom, jabukama...Meštani tog kraja, međutim, kažu da svi oni kada kažu "banica" misle na onu napravljenu sa nedevom od sira.

Dobro brašno, prevreo sir i dobra volja

Takođe ističu se u tom kraju pravi i jede banica, a u ostatku Srbije pita, jer belopalanačke domaćice ne kupuju kore već ih razvlače ili "suku". Zorica Zdravković koja je na ovoj manifestaciji osvajala brojne nagrade i 2018. godine bila proglašena za "najbolju među najboljima", objasnila je za Agroklub da je za dobru banicu najvažnija dobra volja, a potom dobro brašno i prevreo sir.

"Za pripremu kora se koristi brašno tip 400. Testo se zamesi sa hladnom vodom, bez dodavanja kvasca ili praška za pecivo. Kad odstoji, naprave se jufke i suku sukaljkom, a to je dugačka drvena oklagija. Tokom razvlačenja dodaje se brašno da se testo ne bi lepilo za sukaljku", objasnila je Zdravkovićeva.

Zorica Zdravković na ovoj manifestaciji osvajala je brojne nagrade

Prema njenim rečima, može da se napravi i od kora koje se razvuku rukama.

"Brašno se takođe zamesi sa hladnom vodom, bez kvasca i praška za pecivo, a jufke se razvlače rukama preko celog stola. Kore moraju da budu veoma, veoma tanke."

Naša sagovornica je rekla da je prvu napravila još kao veoma mala devojčica.

"Majke i babe su učile devojčice da prave taj specijalitet, ali je svakako najbitnije da je neko zainteresovan za to. Najbolje je da vam neko pokaže kako se radi jer se svaki zanat 'krade očima'", naglasila je Zdravkovićeva i dodala da njena ćerka i snaja još uvek njoj prepuštaju izradu ovog specijaliteta.

Za pet sati osam banica

Ljiljana Ranđelović iz Bele Palanke ne propušta nijednu godinu ove manifestacije da bude u konkureniciji za nagrade i pre dve godine osvojila je treću nagradu za banicu sa nadevom od ovčijeg sira.

"Nije teško da se prave, naročito od razvlačenih kora. Kad sam se sada pripremala za učešće na Danima banice za jedno prepodne, od devet do 14 sati, napravila sam ih osam", istakla je Ranđelovićeva.

Maskote prigodne manifestaciji

Prema njenim rečima, domaćice u ovom kraju i sada dosta prave ovo jelo, ali ne kao nekada.

"Ranije su se pravile za svaku priliku i kad ti dođu gosti i kad pođeš na njivu. Tradicija je bila da kada gosti dolaze, prvo se to pravi, a onda sve ostalo."

Sa 15. godina naučila "zanat"

Među 140 takmičara i takmičarki našla se i studentkinja Danica Tasić iz Niša, koja završava treću godinu komunikologije na niškom Filozofskom fakultetu, u Beloj Palanci bilo je ovo prvo učešće na tom događaju.

"Pripremila sam i sukane i banice od razvlačenih kora. Dobila sam pohvale i posetilaca i drugih učesnika takmičenja. Zanimljiva je manifestacija, mada je mojim koleginicama i kolegama sa fakulteta čudno što se time bavim", rekla je Tasićeva.

Tasićeva je dobila pohvale posetilaca za svoje umeće

Naša sagovrnica je kazala da je sa 15 godina naučila da pravi pitu od kora koje se ručno razvlače, a potom i "sukanu" pitu.

"Od malena volim da spremam u kuhinji, naučila sam uz pomoć recepata i od drugih ljudi. Najbolje se uči tako što nešto spremiš, a onda sledeći put dodaš ili oduzmeš nešto što ti se nije dopalo", kaže naša sagovornica i dodaje da za pripremu jedne banice, dodala je, potreban joj je jedan sat i još jedan za pečenje.

Belopalanački brend

Tokom dvodnevnog trajanja najpoznatije zabavno-gastronomske manifestacije u Beloj Palanci, organizuju se i takmičenja za decu. Oni najmlađi nadmeću se u crtanju na brašnu, a njihovi nešto stariji drugovi i drugarice u pravljenju pravih upravo jela kojoj je posvećen ovaj događaj.

Kuvari od malih nogu

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković rekao je za Agroklub da je ta opština pokrenula proceduru da banica postane belopalanački brend i da se nada da će do narednih Dana to i postati.


Tagovi

Banica Pita Razvlačenje kora Sukane kore Danica Tasić Ljiljana Ranđelović Zorica Zdravković Dani banice


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]