Pretraživanje tekstova
Sve je manje svinja na farmama. Klanice beleže milionske gubitke. Čiju će svinjetinu jesti u Nemačkoj?
Nemačka je jedna od značajnijih globalnih izvoznica svinjetine, ali pitanje je hoće li zadržati taj status. Do sredine novembra u Nemačkoj je zaklano oko 8,4 odsto, odnosno oko tri miliona svinja manje nego prethodne godine. Trend pada se nastavlja i dalje, piše Agrarheute.
"Pripremamo se za pad na oko 550.000 klanja nedeljno", izjavio je izvršni direktor poljoprivredno-trgovinske grupe Agravis dr Dirk Kukler prilikom nedavno održanog sajma "EuroTier". U proseku se u ovoj zemlji svake nedelje zakolje 750.000 svinja. Između 2010. i 2020. taj je broj dostizao više od jedan milion nedeljno. Pad na oko pola miliona klanja prepolovio bi proizvodnju u roku od nekoliko godina.
Mnogim farmerima će svinjci ove godine ostati prazni, upozorio je član odbora udruženja industrije mesa i menadžer prodaje klanice Vestflaiš Hubert Keliger.
Tvrdi da klaonice nisu mogle isplatiti uzgajivačima novac s obzirom na rastuće troškove. Posledično, farmeri odustaju od proizvodnje zbog nesolventnosti ili što ne vide budućnost za stočarstvo u Nemačkoj. Meso će zato postati deficitarna roba, a na policama supermarketa neće biti domaćih proizvoda, komentariše.
Populacija ovih životinja je prošle godine pala na najniži nivo u posljednjih 25 godina, a ove godine se očekuje pad za još 10 odsto. Trenutno klanice rade u jednoj smeni.
Pad prodaje od oko 800 miliona evra, na 6,2 milijarde evra u 2021. godini pretrpela je najveća klanica, Tonie Grupa. Konkurenti Vestflaiš i Vion su objavili gubitke u milionima.
Za ovakvo stanje okrivljuje se tamošnja politika. Član odbora VDF-a i direktor Viona dr Džeron Šulze Altof, boji se da će Nemačka posle energetske skliznuti u prehrambenu krizu i da će meso u supermarketima ubuduće dolaziti iz Španije.
Strahuje se da savezna vlada želi oslabiti stočarstvo, a ishranu usmeriti na biljne proizvode. Od federalnog ministra poljoprivrede Džema Uzdemira traži se zaštita za lanac vrednosti mesa.
Tagovi
Svinjetina Meso svinja Prehrambena kriza Pad proizvodnje Nemačka Klanice
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Najstarija i najjeftinija mera u borbi protiv mraza - zadimljavanje u zasadu višnje
Selo Donje Zuniče, okolina Knjaževca