Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 08.02.2020. 16:00

Cene hrane blago porasle u januaru, veća i cena žitarica

U izveštaju, FAO procenjuje se da je proizvodnja žitarica u 2019. godini zabeležila novi rekord i da će u konačnom bilansu biti za 2,3 procenta veća od roda 2018.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
  • 69
  • 2
  • 0

Svetske cene hrane porasle su četvrti mesec zaredom u januaru, a podstaknute stalnim rastom cena biljnih ulja, šećera i u manjoj meri, žitarica i mlečnih proizvoda, objavila je Agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

FAO indeks cena hrane (FFPI), koji meri mesečne promene cena prehrambene korpe koju čine žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer prosečno je iznosio 182,5 bodova u januaru 2020., što je za 1,3 boda i rast od (0,7 odsto) u odnosu na decembar 2019. i 11,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. 

Meso jeftinije, a najviše poskupela biljna ulja 

Najviše su u prvom ovogodišnjem mesecu porasle cene biljnih ulja, 7,0 odsto. U drugoj polovini meseca njihov rast je usporen pod uticajem neizvesnosti trgovanju, mogućeg uticaja epidemije koronavirusa i trgovinskih napetosti između Indije i Malezije.

Šećer je poskupeo 5,5 posto u odnosu na prethodni mesec, a žitarice su takođe poskupele na početku godine, za 2,9 odsto, odražavajući više cene pšenice, kukuruza i riže. Najblaži rast cena zabeležen je u prvom ovogodišnjem mesecu u kategoriji mleka i mlečnih proizvoda, za 0,9 odsto, pri čemu im je podršku pružala snažna potražnja za uvozom maslaca, sira i obranog mleka u prahu.

S druge strane cene mesa pale su za 4,0 odsto zbog smanjenog uvoza Kine i ostalih zemalja Dalekog istoka i velike izvozne ponude svinjetine i govedine.

Predviđen i rast globalne trgovine žitaricama

U odvojenom izveštaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je procenio da je proizvodnja žitarica u prošloj godini verovatno porasla za 2,3 odsto, na rekordnih 2,715 miliona tona.

Kako procenjuju ove godine bi površina zasejana ozimom pšenicom u Evropi trebalo da bude smanjena zbog obilnih padalina u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Po službenim procenama u Ruskoj Federaciji se očekuju najveća otkako je počelo praćenje, a povećanje se očekuje i u Indiji i Pakistanu.

FAO je ujedno uvećao i procenu globalne potrošnje žitarica u sezoni 2019/2020., na 2,714 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje od 1,2 odsto u odnosu na prethodnu sezonu, većinom zbog podignute američke procene potrošnje kukuruza za proizvodnju stočne hrane.

Predviđen je i rast globalne trgovine žitaricama za 2,3 odsto, na 420,2 miliona tona, zahvaljujući većem izvozu pšenice iz Evropske unije i Ukrajine u Aziju, procenjuju u agenciji UN-a za hranu i poljoprivredu.


Izvori

FAO


Tagovi

FAO Cene hrane Cena žitarica Proizvodnja žitarica Biljna ulja Cena šećera


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Francuski pekari ispekli su najduži baguette na svijetu, od 140,53 metra, čime su vratili rekord za jedan od svojih najpoznatijih nacionalnih zaštitnih znakova, a kojeg je Italija držala pet godina. Baguette, oko 235 puta duži od tradiciona... Više [+]