Pretraživanje tekstova
Koje su prednosti i mane različitih creva za pravljenje kobasica? Da li su kolagenska najbolja?
Među mesnim prerađevinama posebno mesto zauzimaju kobasice koje mogu da budu sveže, barene ili sušene. Važno mesto u pripremi zauzima upotreba creva u koju pakujemo mesnu smesu. Postoji nekoliko različitih vrsta, a svaka ima različitu primenu i odlikuje se određenim karakteristikama.
U zavisnosti od namene koristimo: prirodna, kolagenska, vlaknasta i plastična.
Iz grupe prirodnih se koriste creva od tri životinjske vrste i mogu da budu: ovčja, svinjska i goveđa. Dobijamo ih posle klanja životinja. Obično se koriste tanka creva koja se prethodno dobro očiste i operu.
Odlikuju se visokom propusnošću za dim i vlagu te dobrim kvalitetom posle termičke obrade. Najčešće se primenjuju u domaćinstvima za pripremu kobasica i drugih mesnih prerađevina.
Mana je što imaju kratak rok u toku kojeg moraju da se iskoriste, maksimalno do pet dana, i što mogu da sadrže bakterije.
Ovčja su izuzetno cenjena, posebno za kobasice manjeg prečnika. Svinjska se najlakše obrađuju i najotpornija su na pucanje.
U grupi veštačkih se koriste: kolagenska, vlaknasta i plastična.
Kolagenska su najbliža prirodnim, jer se prave od prirodnih proteina iz unutrašnjosti goveđe kože. Proces izrade obuhvata sušenje, uklanjanje masnoće, otapanje i formiranje creva. Prednost im je što ne sadrže bakterije, ujednačene su debljine i mogu da se prave za određen prečnik kobasica. Koristi se u domaćinstvima i industriji za pravljenje polusuvih i suvih te kobasica većeg prečnika. Jestiva su, ali se skidaju sa gotovog proizvoda zbog žilavosti. U svojoj unutrašnjosti omogućavaju stvaranje mikroklime koja obezbeđuje ravnomerno otpuštanje vlage i formiranje arome gotovog proizvoda.
Vlaknasta ili celulozna se najčešće koriste za pripremu polusušenih i sušenih, a plastična za pravljenje barenih i kuvanih kobasica i narezaka.
Kakva creva vi koristite? Pišite nam u komentaru ispod teksta.
U ponudi su i creva od biljnih i sintetičkih materijala za vegeterijanske kobasice.
Tagovi
Veganske kobasice Creva za kobasice Prirodna creva za kobasice Kolagenska creva za kobasice Plastična creva za kobasice Celulozna creva za kobasice
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici Mlekarske škole u školskoj radionici proizvode pirotski kačkavalj, jogurt i sireve, a redovni su i na svim takmičenjima širom Srbije..