Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Feta sir
  • 28.11.2019. 15:00

Danska na sudu zbog feta sira

Službenu opomenu zbog direktne povrede zaštite oznake izvornosti, uputila je toj zemlji Evropska komisija još 2018. Reakcija je izostala i sledi sudski postupak.

Foto: Depositphotos/Belish
  • 729
  • 68
  • 0

Evropska komisija tužila je Dansku zbog feta sira. Naime, kako su juče objavili, odlučili su se za postupak pred Sudom Evropske unije jer ta zemlja nije ispunila svoje obveze na osnovu prava EU-a o sistemima kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Iako je Komisija još u januaru 2018. poslala Danskoj službenu opomenu i upozorila da tamošnji proizvođači ne mogu proizvoditi i izvoziti sir pod oznakom "Feta", izostale su odgovarajuće mere kojim bi se to sprečilo.

Kako su pojasnili, društva sa sedištem u Danskoj, proizvode i izvoze u treće zemlje beli sir označen kao "Feta”. "Feta” je, pak, na nivou Evropske unije od 2002. registrovana i zaštićena oznakom izvornosti (ZOI) i kao takva može se proizvoditi samo u Grčkoj u skladu sa specifikacijama proizvoda.

Feta sir su jeli Homer i Aleksandar Veliki, a ukusu je doprinelo 6.000 različitih vrsta biljaka

"Smatramo da je ta praksa direktna povreda zaštite koja se pruža registracijom zaštićene oznake izvornosti (ZOI) i da danska tela tu praksu nisu ni sprečila ni zaustavila. Država tako krši i Uredbu o sistemima kvaliteta i načelo lojalne saradnje između Unije i država članica (član 4. stav 3. Ugovora o Evropskoj uniji). Takvim postupanjem ne krši samo postojeće pravo EU-a, nego i verovatno dovodi u pitanje tekuće pregovore između Evropske unije i trećih zemalja o sklapanju bilateralnih sporazuma kojima se osigurava zaštita evropskih oznaka izvornosti i unapređenje kvalitetnih proizvoda van EU-a", saopštila je Evropska komisija. 

Inače, Uredba EU-a o sistemima kvaliteta primenjuje se na nazive registrovane kao zaštićene oznake izvornosti (ZOI), zaštićene oznake geografskog porekla (ZOZP) ili garantovano tradicionalni specijaliteti (ZTS). Nazivi proizvoda registrovani kao ZOI oni su koji su u najvećoj meri povezani sa geografskim mestom proizvodnje. 

EU štiti registrovane nazive od nekoliko vrsta zloupotrebe, uključujući direktnu ili indirektnu komercijalnu upotrebu registrovanog naziva za proizvode koji su komparativni sa onim registrovanim pod tim nazivom ili upotrebu u svrhu iskorišćavanja ugleda određenog naziva.

Tačnije, pojašnjavaju, u članu 13. Uredbe o sistemima kvaliteta opisuje se nezakonita upotreba registrovanih naziva i utvrđuje da je dužnost država članica da spreče ili zaustave takvu nezakonitu upotrebu registrovanih naziva koji se proizvode ili stavljaju na tržište na njihovom državnom području.


Tagovi

Evropska komisija Feta sir Zaštićena oznaka Tužba


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.