• Rakija
  • 02.10.2021. 18:00
  • Crna Gora

Do 20.000 evra kazne za prodaju rakije u rinfuzi - Crna Gora donosi novi zakon

Proizvođači u susednoj Crnoj Gori rakiju i druga alkoholna pića prodaju u bidonima, kanisterima i buradima. 

Foto: Depositphotos/guruxox
  • 242
  • 68
  • 0

"Zabranjeno je na pijacama i drugim javnim površinama, kao i u ugostiteljskim objektima izlagati i prodavati jaka alkoholna pića u rinfuznom stanju", stoji u članu 101. nacrta Zakona o alkoholnim pićima koji je protekle nedelje objavila Vlada Crne Gore. 

Prema kaznenim odredbama, ovaj čin podlegaće sankcijama i to "teškim" od 500 do 20.000 evra. Ovlašteni inspektor koji otkrije ovakvu prodaju čak će moći da oduzme prevozno sredstvo kao i posude kojima se prevozi i čuva alkoholno piće.

Proizvođači u susednoj Crnoj Gori rakiju i druga alkoholna pića prodaju u bidonima, kanisterima i buradima. 

Ovaj će zakon osim prodaje u rinfuzi, promeniti mnogo toga kada je reč o alkoholnim pićima. Između ostalog, da bi ih uopšte stavio u promet, proizvođač će morati da bude registrovan za obavljanje proizvodnje alkoholnih pića kao privredno društvo ili kakvo drugo pravno lice. 

Na osnovu nacrta, onaj koji proizvede do 1.000 l čistog alkohola na godišnjem nivou, u cilju stavljanja u promet, smatra se malim proizvođačem. 

Naravno, pića će se morati prodavati u originalnoj ambalaži, a oni koji budu želeli da istaknu njegovo geografsko poreklo, za to će morati dobiti posebnu oznaku. Ona koja je registrovana u Crnoj Gori, imaće na to pravo i na nivou Evropske unije. 


Tagovi

Rakija Prodaja Rinfuz Crna Gora Zabrana Kazna


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.